Vizuelna umjetnost

Gužva na londonskoj "pijaci" umjetnosti

Gužva na londonskoj "pijaci" umjetnosti
Foto: N.N. | Gužva na londonskoj "pijaci" umjetnosti

​LONDON - Dok se na naslovnim stranama britanske dnevne štampe najviše piše o Brexitu, na tradicionalnom oktobarskom sajmu novih umjetničkih djela "Friz" vlada veća gužva nego prethodnih godina.

Prema ocjeni novinara "Guardiana", slaba funta je doprinijela da se na oktobarski "Friz" u Kamden centru za umjetnost okupe brojni galeristi i kolekcionari, koji vjeruju da će cijene u evrima biti povoljnije.

"Friz" se održava u Londonu već dvadesetak godina, a u međuvremenu se takve "pijace" novih umjetničkih djela održavaju na proljeće u Los Anđelesu i Njujorku.

"Friz" je dobio ime po istoimenom časopisu za umjetnost koji izlazi u Londonu osam puta godišnje i prati sve važnije izložbe već afirmisanih mlađih umjetnika.

Tokom ovih sajmova dodjeljuju se i nagrade, a okupe više od 100 galerista, koji održavaju aukcije i izložbe, s ciljem da lansiraju nove zvijezde savremene umjetnosti.

Prema ocjeni galerista, aukcije na kojima se nude djela već afirmisanih umjetnika su slabije nego lani, jer vlasnici najboljih djela neće da prodaju po nižoj cijeni, ali su ipak zabilježeni i neki dobri rezultati.

Tako je za djelo zvijezde Benksija plaćeno 12 miliona dolara, iako funta nije nikada bila tako slaba. Ipak, kod nekih galerista su se prodavale slike već afirmisanih umjetnika, poput Marka Bredforda, Demijena Hersta, Pitera Doiga i Mihaela Vernera te nove zvijezde Nijemca Alberta Olena.

Zanimljivo je da ima puno kupaca za djela malog broja mladih umjetnika, primijetio je jedan stručnjak za savremenu umjetnost iz Njujorka.

Cijene skaču i bez aukcije među kupcima, tako da je prosječna cijena slika od 450.000 do 575.000 dolara, dok skulpture dostižu i 850.000 dolara. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije