Vizuelna umjetnost

Hram u Tesliću dobio impozantan ikonostas, rad Željka Aleksića

Hram u Tesliću dobio impozantan ikonostas, rad Željka Aleksića
Foto: N.N. | Hram u Tesliću dobio impozantan ikonostas, rad Željka Aleksića

TREBINJE - Trebinjski umjetnik Željko Aleksić, koji je za grad Teslić prije pet godina isklesao statuu kralja Dragutina visine tri i po metra, u Hramu svetih cara Konstantina i carice Jelene u ovom gradu je napravio impozantan ikonostas.

"Ikonostas je od poda do vrha krsta takođe visok blizu tri i po metra, a uradio sam ga od bilećkog kamena, s tim što sam ga, kao i ranije statuu, do Teslića kamionom transportovao iz Trebinja, gdje se sve upakuje, uvije i stigne na odredište bez ikakvih oštećenja", kaže Aleksić.

Cjelokupan posao je trajao dva mjeseca, pa je ikonostas postavljen krajem godine, mada sve još nije urađeno, jer će Aleksić raditi i određene reljefe na crkvi.

Aleksić je i ranije radio na projektu Krstova gora kod Teslića, gdje je izradio reljefe. Tako će i na spoljašnjem dijelu novoizgrađene Crkve svetih cara Konstantina i carice Jelene raditi reljef na polulučnom dijelu hrama s likovima ovih svetaca kojima je posvećen.

"U pitanju je jedan duboki reljef koji će krasiti hram, ali sam na Krstovoj gori radio i niz drugih stvari koje se uklapaju u ambijent zaista lijepog turističkog i vjerskog odredišta", kaže Aleksić.

U prošloj godini izgradio je još dva ikonostasa i to jedan u crnogorskoj oblasti Kuči, u blizini granice s Albanijom, a drugi je postavio na staroj crkvi u selu Slivnica, nadomak Trebinja, koje je na granici Republike Srpske i Federacije, ali i u blizini Hrvatske.

Obje crkve na kojima je radio imale su, kako kaže, stare drvene ikonosatse, iako su nekada ikonostasi rađeni od kamena, s obzirom na to da su držali ikone, pa se u posljednje vrijeme ponovo vraća izrada od kamena, što je i ovoga puta bio slučaj.

On je još 2016. godine za Teslić isklesao statuu kralja Dragutina, koja krasi centar ovog grada, ali se pročuo i kao graditelj nekoliko kamenih gusala na kojim se može svirati. Izrađuje i kamene lance, ikone, među kojim je i ikona Svetog Ignjatija, što je i njegova krsna slava. Radi kamene česme, ali i spomenike s kamenim figurama i druge detalje po narudžbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije