Vizuelna umjetnost

"Igre i politika/Games & Politics" u Muzeju savremene umjetnosti RS

"Igre i politika/Games & Politics" u Muzeju savremene umjetnosti RS
Foto: N.N. | "Igre i politika/Games & Politics" u Muzeju savremene umjetnosti RS

BANJALUKA - U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u petak s početkom u 20 časova biće otvorena interaktivna izložba video-igara pod nazivom "Igre i politika/Games & Politics".

Izložba je rezultat saradnje Gete instituta (Goethe-Institut) i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea i prikazuje politički i socijalno angažovane video-igre kao daleko više ozbiljniji fenomen od isključivog medija za zabavu.

Izložba je trenutno na višegodišnjoj svjetskoj turneji, u sklopu koje stiže i u Banjaluku nakon što je predstavljena u Skoplju, Sofiji, Ankari, Solunu, Zagrebu, Rijeci i Beogradu.

"Projekat predstavlja 18 nekomercijalnih video-igara koje su dizajnirali umjetnici, aktivisti, studenti i dizajneri u proteklih petnaest godina tragajući za odgovorom na pitanje kako tačno kompjuterske igre razvijaju svoj politički potencijal i koliko ova umjetnička forma može ponuditi alternativu u industriji zabave. Pored igara, izložba obuhvata i tri dokumentarna filma o nastanku projekta i najkompleksnijim video- igrama", saopšteno je iz MSU RS.

Posjetioci izložbe, glasi dalje u saopštenju, imaće priliku da isprobaju video-igre koje propituju različite aspekte savremenog društva: politička odlučivanja, rodna problematika, država koja nadzire, rat dronova, odnos prema izbjeglicama, otpor prema totalitarnim sistemima, moć medija, prošla ili aktuelna politička događanja, posljedice ratnih događanja, i ponuditi iskustva koja će ih sigurno podstaći na razmišljanje o ulozi video-igara u savremenom svijetu.

Tokom trajanja izložbe u muzeju će biti organizovan zanimljiv prateći program koji će na kreativan i edukativan način predstaviti svijet video-igara i paralelu između umjetnosti i gejminga, mladih i starijih generacija, ali i panel diskusije o gejming industriji, njenom uticaju u svijetu politike, kulture i zabave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije