Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Iliševićeva djela premijerno u Banjaluci

Iliševićeva djela premijerno u Banjaluci
Foto: Jelena Đurđević | Iliševićeva djela premijerno u Banjaluci
Dajana Miljić

BANJALUKA - Izložba pod nazivom "Staništa duha" autora Velimira Iliševića iz Švajcarske banjalučka publika prvi put će imati priliku da vidi večeras od 19 časova u salonu Svetislava - Tise Milosavljevića u Kulturnom centru Banski dvor.

"Izložbu čini oko 50 radova novijeg perioda, rađenih tehnikom ulje na platnu, dok je sama tematika raznovrsna, dotiče seriju 'Hodlerova igra', koju sam radio prije nekoliko godina, a cjelokupno će biti prikazana i najnovija serija 'Kontaktne slike', premjerno u Banjaluci", kazao je Ilišević.

Dodao je da će u gradu na Vrbasu biti prikazan i ciklus "Princip", koji je inspirisan Gavrilom Principom, a premješten u jedan drugi vremenski period.

"Serija koju čine 14 crteža će u narednom periodu biti u vlasništvu Narodne univerzitetske biblioteke RS", naveo je Ilišević.

Foto: J. Đurđević
Foto: J. Đurđević

Kako kaže ovaj umjetnik, prvi put izlaže u Banjaluci, a povod za predstavljanje domaćoj publici je njegov rad, dok se izložba nakon Banjaluke seli i u Trebinje i Ljubljanu.

Ilišević ističe da se nada će nakon ove izložbe doći do saradnje institucija i umjetnika iz inostranstva s Kulturnim centrom Banski dvor.

"Bilo bi lijepo da saradnja oživi", rekao je Ilišević i dodao da postoje svi uslovi za to.

Foto: J. Đurđević
Foto: J. Đurđević

Stvaralaštvo slikara Velimira Iliševića u Švajcarskoj zauzima posebno mjesto u odnosu na stil, izbor motiva, način nanošenja boja i u odnosu na njegovu slikarsku domišljatost. On se odvaja od uobičajenih stavova slikara koji se bave uticajem elektronski generisanih slika na slikarstvo, koji posredstvom "lošeg slikarstva" napadaju uobičajeni kanon slikarstva ili koji pak rade na analitičkom ispitivanju objekta.

Ilišević sebe smatra predstavnikom tradicije ekspresionističkog slikarstva, koje seže od Vinsenta van Gonga i Haima Sutina do Vilfrida Mozera i Filipa Gustona. Slikarstvo Velimira Iliševića prožeto je djelimično jasnim prikazivanjem predmeta slikanja, jednim izražajnim dukutusom i narativnim stavom. Iskristalisao se dosljedan set slika koji prvenstveno obuhvata obične male predmete i scene iz svakodnevnog okruženja i koji počiva na unutrašnjem emocionalnom i asocijativnom odnosu prema tim slikama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije