Vizuelna umjetnost

Inspirisana slavnom umjetnicom: Izložba "Dijalog: Nadežda Petrović" u Čačku

Inspirisana slavnom umjetnicom: Izložba "Dijalog: Nadežda Petrović" u Čačku
Foto: Ustupljena fotografija | Inspirisana slavnom umjetnicom: Izložba "Dijalog: Nadežda Petrović" u Čačku

ČAČAK - Izložba "Dijalog: Nadežda Petrović - A. M. Leka" umjetnika Aleksandra Leke Mladenovića biće otvorena 25. aprila u 19 časova u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku.

Kako je saopšteno iz Umetničke galerije, Aleksandar Leka Mladenović kroz izložbu predstavlja najnoviji ciklus slika u okviru koncepta koji razvija više od decenije, a u kome je sebi dao zadatak da energije nekih važnih ličnosti evropske / svjetske kulture 19. i 20. vijeka materijalizuje na svojim slikarskim platnima i potvrdi njihov status urbanih ikona.

"Ovaj koncept je vremenom nadogradio segmentom posvećenim ličnostima iz sveta pank kulture i muzike. Podstaknut obeležavanju 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, 2022. i 2023. godine Mladenović stvara ciklus u kome ovu slavnu umetnicu 'iščitava' kroz prizmu savremenog digitalnog vremena. Ideja je nastajala uz saradnju sa Jelenom Medaković, direktorkom Muzeja grada Beograda. Umetnik je Nadeždu sa lakoćom definisao kao kulturološki fenomen, smestio je među svoje pop-ikone i dodelio epitet 'pankbuntovne' ličnosti. Ona je postala jedna od kockica tog mozaika sa fluorescentnim odblescima. Nadežda je ušla u prostor u kome umetnik motive uvećava do velikih plakatnih dimenzija i boji ih jakim koloritom, ovog puta kroz izazov da sa džepnog formata starih crno-belih porodičnih fotografija pređe na znatno veća polja", pojašnjeno je u saopštenju.

Partner Galeriji na ovoj izložbi je Muzej grada Beograda koji je učestvovao u organizaciji izložbe i ustupio slike iz svojih zbirki - tri slike Nadežde Petrović na koje se oslanja Mladenovićev umjetnički dijalog i dve umjetnikove slike koje su u prethodnom periodu postale vlasništvo ove ustanove.

Kustoskinje izložbe su Dragana Božović iz čačanske Galerije i Marija Stošić iz Muzeja grada Beograda, a na izložbi koja će biti otvorena do 2.juna predstavljeno je preko 30 slika različitih formata.

Aleksandar Mladenović je profesor na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, više od tri decenije se bavi likovnim stvaralaštvom, posebno u oblasti grafike, te je dobitnik niza nagrada na domaćim i međunarodnim izložbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije