Vizuelna umjetnost

"Inter/Akcija" izražaj mladih umjetnika

"Inter/Akcija" izražaj mladih umjetnika
Foto: N.N. | "Inter/Akcija" izražaj mladih umjetnika
Neda Vukadin

BANJALUKA - Nova izložba pod nazivom "Inter/Akcija", organizovana u saradnji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske sa Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Fakultetom likovnih umjetnosti i Odjeljenjem za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, biće predstavljena u izložbenom prostoru Galerije "Plus", 5. avgusta, u 19 časova.

U okviru izložbe "Inter/Akcija" biće održana i kustoska radionica, koja za cilj ima da učesnicima donese nova znanja i iskustva kroz razvoj zajedničkog angažovanja mladih profesionalaca u svijetu savremene umjetnosti koji, primjenjujući stečena znanja, čine prve javne iskorake u artikulaciji mišljenja, stavova i pogleda na umjetnost u izlagačkom formatu.

Izložba je rezultat saradnje, dijaloga i razmjene o idejama i pitanjima savremene umjetnosti koje kontinuirano realizuju studentkinje i studenti Fakulteta likovnih umjetnosti i Odjeljenja za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu još od 2016. godine.

Dijaloška forma projekta ove godine se usložnjava i ostvaruje kao konverzacija kojoj se pridružuju koleginice i kolege s Akademije umjetnosti u Banjaluci uz podršku Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. 

Takođe, ova izložba okupiće umjetničke pozicije studenata završnih godina Fakulteta likovnih umjetnosti iz Beograda i Akademije umjetnosti iz Banjaluke koje se kreću od subjektivnih, intimnih pogleda na složena stanja savremenosti do razmatranja njenih široko shvaćenih društvenih okvira.

Izražavajući se kroz različite tehnike i medije, mladi umjetnici i umjetnice iskazuju svoja viđenja sadašnjosti, njenih različitih formi, fenomena i tendencija. 

Studenti koji će učestvovati predstavljajući Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu su Milica Abramović Sibinović, Kristina Cvetuljski, Filip Đukić, Darko Kačamaković i Konstantinos Patelis Milićević.

Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci predstavljaće Jelena Rakić, Glorija Tubak i Aleksandar Bajunović, a Filozofski fakultet u Beogradu kustoskinje projekta i studentkinje istorije umjetnosti Jovana Trifuljesko i Anđela Dukić.

Mentorke cijelog projekta su doc. dr Biljana Đurđević (Fakultet likovnih umjetnosti Beograd), prof. dr Olivera Parlić (Fakultet likovnih umjetnosti Beograd), dr Ana Ereš (Filozofski fakultet Beograd) i prof. dr Borjana Mrđa (Akademija umjetnosti Banjaluka). 

Ulogu koordinatora projekta dobio je Mladen Banjac, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije