Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Iskopom pijeska devastirana nekropola stećaka pod zaštitom države

Iskopom pijeska devastirana nekropola stećaka pod zaštitom države
Foto: Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno | Iskopom pijeska devastirana nekropola stećaka pod zaštitom države
N.N.

Franjevački muzej i galerija Gorica danas su na svojoj službenoj Facebook stranici objavili kako se uništava praistorijsko i srednjovjekovno groblje sa stećcima na lokalitetu Mali Han u Lištanima.

Iskopom pijeska nepoznatog počinitelja, došlo je do devastiranja dijela arheološkog lokaliteta s ostacima praistorijskog tumula i kasnosrednjovjekovnog groblja.

Arheološki lokalitet Mali i Veliki Han u Lištanima odlukom Komisije za proglašenje nacionalnih spomenika proglašen je nacionalnim spomenikom BiH. Odlukom su obuhvaćeni praistorijski tumuli na kojima su se kasnije tokom kasnog srednjeg vijeka vršili ukopi pod stećcima. Na Velikom Hanu registrirano je 25 stećaka te na Malom Hanu 59 stećaka.

Arheološkim lokalitetom Mali Han uz veliki tumul na kojemu je kasnosrednjovjekovno groblje obuhvaćen je i izdvojeni tumul u neposrednoj blizini na kojem su se takođe vršili ukopi tokom kasnog srednjeg vijeka. Nažalost na tom dijelu lokaliteta došlo je do nelegalnog iskopa pijeska pri čemu je lokalitet devastiran.

"Pretpostavljamo da je se radilo o prapovijesnom tumulu ali kako su dvije trećine iskopane nemamo sačuvanih nalaza kojima bi to potvrdili. Na površini tumula tijekom kasnog srednjeg vijeka vršili su se ukopi. O tomu nam svjedoči jedan sačuvani stećak i nadgrobne ploče utonule u zemlju. Također u presjeku iskopa vidi se arhitektura grobova s kamenim obložnim pločama te ljudske kosti razbacane po iskopu", napisali su iz Franjevačkog muzeja.

O devastiranju arheološkog lokaliteta obaviješten je nadležni Zavod za zaštitu spomenika u Sarajevu.

U toku je daljnje postupanje u skladu sa Zakonom o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. opšeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije