Vizuelna umjetnost

Istraživači otkrili 14 živih potomaka Leonarda da Vinčija

Istraživači otkrili 14 živih potomaka Leonarda da Vinčija
Foto: Arhiva | Istraživači otkrili 14 živih potomaka Leonarda da Vinčija
Tanjug

Višedecenijsko istraživanje potomaka Leonarda da Vinčija otkrilo je da trenutno 14 ljudi može da tvrdi da su potomci porodice ovog renesansnog slikara.

Zaključak istraživanja objavljen je ovog mjeseca u časopisu "Human Evolution", a potiče od novog genealoškog stabla koje prolazi kroz 21 generaciju i četiri grane, prenosi CNN.

Istraživači su napisali da se ovi rezultati "sa nestrpljenjem iščekuju sa istorijske tačke gledišta", jer će oni pomoći istraživačima da "naučno istraže korijene ovog genija, da pronađu informacije o njegovom možda preuranjenom starenju, o njegovom zdravlju i mogućim nasljednim bolestima i da objasni neke neobične čulne percepcije, poput njegovog izvanrednog vizuelnog kvaliteta i sinestezije".

Oni su prikupljali podatke iz istorijskih dokumenata u javnim i privatnim arhivama i direktnim izvještajima Leonardovih potomaka.

Leonardo da Vinči rođen je 1452. godine, poznat je po slikama "Mona Liza" i "Tajna večera", a svoje vrijeme takođe je posvetio nauci, matematici, arhitekturi, dizajnu, inženjerstvu, geologiji, kartografiji, vajanju i crtanju.

Njegova umjetnička djela i dalje izmamljuju pozamašne isplate od kolekcionara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije