Vizuelna umjetnost

Izložba Aleksandre Kokotović od petka u Kamenoj kući tvrđave Kastel

Izložba Aleksandre Kokotović od petka u Kamenoj kući tvrđave Kastel
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba Aleksandre Kokotović od petka u Kamenoj kući tvrđave Kastel

BANJALUKA - Izložba skulptura "Vid’ mu glave: Udubljivanje u složenost ljudskog života" multimedijalne umjetnice Aleksandre Kokotović, biće otvorena u Kamenoj kući tvrđave Kastel u petak u 19 časova.

"Ova eklektična izložba služi kao dirljiva refleksija o zamršenosti ljudskog postojanja i našem dubokom odnosu sa prirodnim svijetom. Metalne skulpture predimenzioniranih, nekonvencionalnih ljudskih glava simbolizuju višestruku prirodu naše svijesti i podsvjesti, pri čemu svaka glava predstavlja jedinstveni aspekt ljudskog iskustva", saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor, koji je organizator događaja.

Kako se dodaje u saopštenju, slike na platnu, lanu i juti sa svojim kompleksnim prikazom glava, pružaju vizuelno istraživanje zamršene tapiserije misli, emocija i identiteta koji nas definišu.

"Nasuprot tome, skulpture velikih dimenzija drveća od Zelenog metala, uvode apstraktnu perspektivu, izazivajući gledaoce da razmišljaju o suštini samog života. Evociraju ideju da, kao što drveće stoji kao nijemi svijedok protoka vremena, naša ljudska iskustva su protkana širim ritmovima prirode.  Spajanjem ovih naizgled različitih elemenata, izložba nas podstiče da razmislimo o dubokim vezama između naših unutrašnjih svijetova i šireg univerzuma. Poziva gledaoce da krenu na putovanje samootkrivanja i ekološke svijesti, na kraju podvlačeći duboko ukorjenjenu harmoniju između čovječanstva i prirodnog carstva", nastavak je saopštenja.

Aleksandra Kokotović je likovna umjetnica koja živi i radi na Floridi, u Beogradu i Londonu. Diplomirala je na Accademia del Lusso.

Priredila je 47 samostalnih i učestvovala na 80 grupnih izložbi. Izlagala je po Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj, Litvaniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Jordanu, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Maldivima, Egiptu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Engleskoj, Bangladešu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije