Vizuelna umjetnost

Izložba Aleksandre Kokotović u SAD: Slike kao dijalog između različitih kultura

Izložba Aleksandre Kokotović u SAD: Slike kao dijalog između različitih kultura
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba Aleksandre Kokotović u SAD: Slike kao dijalog između različitih kultura

DŽEKSONVIL - Jubilarna 50. samostalna izložba bosanskohercegovačke umjetnice Aleksandre Kokotović, otvorena je u ponedjeljak u kultnom galerijiskom prostoru "The Lark", smještenom u autentičnoj zgradi iz 1920. godine u srcu Džeksonvila, najvećeg grada savezne države Florida.

Ova savremena umjetnica smještena na nekoliko svjetskih adresa, svojim je progresivnim radom izgradila međunarodnu karijeru, a posljednja američka izložba joj je donijela mnoštvo novih saradnji sa floridskim galerijama koje će zastupati njen rad.

Pored stalne saradnje sa galerijom "725", Aleksandra Kokotović je potpisala ugovor i sa galerijom "The Atlantic Contemporary".

Na 50. izložbi, i devetoj samostalnoj izložbi u SAD, Kokotovićeva je posjetiocima predstavila radove iz dvije serije, rađene na nekoliko svjetskih lokacija.

Floridska izložba će biti otvorena do 1. juna.

Kokotovićeva je posljednja tri puta izlagala u Parizu, Beču i Banjaluci, a nakon Floride, njena naredna izložba biće održana u Beogradu, u jednoj od vodećih galerija u Srbiji, galeriji ULUS, gdje će predstaviti najnoviju seriju monumentalnih radova pod nazivom "Pogrešan rat".

Zatim slijedi izložba u Bosanskom kulturnom centru u Zagrebu, u sklopu bosanskohercegovačke ambasade, 6. juna.

"Imam privilegiju da sam većinu svog života provedela u različitim dijelovima svijeta, čime sam postala putnik kroz prostor i kroz duše ljudi. Kroz moja putovanja, shvatila sam da je svijet poput ogromne knjige, svaki krajolik, svaka kultura, svaki jezik predstavlja stranicu koja čeka da bude pročitana i shvaćena. Upravo u toj raznolikosti pronalazim svoj umjetnički izraz, jer svaka nova sredina, svaki novi susret donosi sa sobom inspiraciju i dublje razumijevanje života", kaže Kokotovićeva povodom izložbe u SAD.

Umjetnica dodaje da njeni radovi postaju mostovi koji povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost.

"Oni su više od platna i boje; oni su odraz moje duše koja traži istinu i ljepotu u svemu što me okružuje. Kroz umjetnost, istražujem dubine ljudskog bića, njegove snove, strahove, nadanja i patnje. Jer svaka četkica koja dodirne platno nosi sa sobom dio moje duše, dio mog putovanja kroz život. U tom kontekstu, svaka moja slika ili skulptura postaju dijalog između mene i svijeta, između prošlosti i budućnosti", ističe Kokotovićeva uz opasku da njeno putovanje kroz umjetnost jeste putovanje ka spoznaji, ka ljepoti, ka istini.

I u tom putovanju, zaključuje, svaki novi korak je prilika za nova otkrića, za nove spoznaje, za nove slike koje će prenositi poruku ljubavi, razumijevanja i mira širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije