Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Izložba ''Ana Frank" u Banjaluci

Izložba ''Ana Frank" u Banjaluci
Izložba ''Ana Frank" u Banjaluci
N.N.

BANJALUKA - U petak, 20. maja u Banjaluci će biti otvorena putujuća izložba ''Ana Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas"' koja na trideset i dva panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njene porodice.

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije, sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protiv-židovski zakoni. Početkom okupacije Hilterovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište u kojem su proveli dvije godine, dok nisu otkriveni.

Cijela porodica biva deportovana u logore. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član porodice je Oto Frank, njen otac, koji je i objavio dnevnik svoje kćeri Anne.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o istoriji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine.

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, odnosno vršnjački edukatori. Vršnjački edukatori su obučeni da posjetioce i učenike iz svoje i drugih škola provode kroz izložbu, prenoseći im stečena znanja o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Banjaluci, vršnjački edukatori biće učenici iz Opšte gimnazije Katoličkog školskog centra "Bl. Ivan Merz".

Izložba ''Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas'' je prije Banjaluke, bila prikazana u Mostaru i Sarajevu.

Ulaz je besplatan, a izložba će biti otvorena u prostorijama Jevrejskog kulturnog centra ''Arie Livne", od 20.05. do 10.06.2016. godine, svakim danom osim nedjelje u periodu od 10:00 do 14:00 sati, i od 18:00 do 20:00 sati.

Organizatori izložbe su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Anne Frank i Jevrejski kulturni centar ''Arie Livne''.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije