Vizuelna umjetnost

Izložba Andrijane Vešović Zombijane: "Revolucija" u banjalučkom Domu omladine

Izložba Andrijane Vešović Zombijane: "Revolucija" u banjalučkom Domu omladine
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba Andrijane Vešović Zombijane: "Revolucija" u banjalučkom Domu omladine

BANJALUKA - Regionalno poznata vizuelna umjetnica Andrijana Vešović Zombijana izložbu svojih radova "Revolucija dok mirišem baš lijepo" otvoriće večeras u 19 časova u banjalučkom Domu omladine.

"Zombijanini radovi 'Revolucija, dok miriše baš lijepo' predstavljaju izložbu koja se fokusira na ženska prava i teme, obuhvatajući različite aspekte od ukosnica do širih društvenih tema. Cilj izložbe je da publici omogući prevazilaženje tradicionalnog iskustva jednostavnog gledanja umjetničkih djela koja su već dostupna na internetu", saopšteno je iz Info centar Evropske unije u Banjaluci.

Nakon izložbe biće upriličena aukcija izloženih radova, a sav prikupljeni prihod od aukcijske prodaje izloženih umjetničkih djela biće doniran sigurnim kućama za žene u Sarajevu i u Banjaluci.

"Na taj način, izložba ne samo da podiže svijest o ženskim pitanjima i pravima, već i materijalno doprinosi vrijednom cilju koji direktno podržava i osnažuje žene u zajednici. U okviru aktivnosti, u Sarajevu i Banjaluci organizovat će se i radionice 'Dobri dijelovi mog dana' tokom kojih će Zombijana podučiti učesnice različitim tehnikama crtanja i umjetničkim vježbama koje podstiču pažnju i zahvalnost. Cilj radionica je osnažiti kreativno izražavanje učesnica", navodi se u saopštenju.

O autorki

Andrijana Vešović Zombijana rođena je u Podgorici 1991. godine. Od 2012. godine počela je da "crta Twitter" i ovim poduhvatom stekla je značajan broj pratilaca, tačnije preko 247.000 pratilaca samo na Instagramu. Njena reputacija se brzo proširila, što ju je dovelo do toga da drži brojne izložbe i radionice širom zemalja Zapadnog Balkana, prikazujući više od 600 ilustracija. Njen rad tu nije stao, jer nastavlja da promoviše svoju umjetnost, širi bazu obožavatelja i govori za one koji ne mogu.

 

Izjave za medije

18.45 - 19 h

Otvaranje izložbe

19 - 19.15 h

Obilazak postavke i razgovor sa autorkom

19.15 - 19.45 h

Aukcija

19.45 - 20.30 h

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije