Vizuelna umjetnost

Izložba "Arhitektura i priroda" Željke Paić na banjalučkom AGGF-u

Izložba "Arhitektura i priroda" Željke Paić na banjalučkom AGGF-u
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba "Arhitektura i priroda" Željke Paić na banjalučkom AGGF-u

BANJALUKA - Izložba "Arhitektura i priroda (Architecture and Nature)" slikarke i arhitektice Željke Paić biće otvorena na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu (AGGF) u Banjaluci 3. juna.

Kako umjetnica kaže za "Nezavisne", na izložbi će biti predstavljene slike, skulpture, printovi i instalacije sa konceptom povezivanja prirode i arhitekture.

"Neki od radova koji će biti izloženi su nastali kao vid reciklaže ili su urađeni sa naizgled neupotrebljivim ostacima slikarskog platna, materijala za uramljivanje i pravljenje namještaja. Slike prate potrebe održive arhitekture i savremene arhitekture generalno, ali je u isto vrijeme nadopunjavaju slobodnim i neobičnim likovnim rješenjima. Inspiraciju sam pronašla u svom okruženju sa puno prirode (u Banjaluci) i u nekim dobrim primjerima u svijetu prilikom putovanja", ističe Željka Paić, čija će izložba trajati do 17. juna.

Paićeva je rođena 1987. godine u Prijedoru. Diplomirala je arhitekturu na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci 2011. godine, a potom i grafiku na Akademiji umjetnosti u Banjaluci 2015. godine kao student generacije u klasi profesorice Gorice Miletić Omčikus.

Od 2017. godine izlaže internacionalno i predstavlja svoj serijal slika inspirisan geometrijom i arhitekturom koji je zapažen u Londonu i Amsterdamu. Od 2020. predstavlja serijal skulptura "Umjetnost van okvira" u Parizu, Veneciji i Njujorku. Njene slike objavio je "The Guardian" u članku "Budućnost umjetnosti u slikama" i časopis "Art Aesthetics" u članku "Top 5 umjetnika na TOAF-u u Londonu".

Njene slike se nalaze u kolekcijama u Francuskoj, Njemačkoj, Švajcarskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi, Izraelu, Saudijskoj Arabiji, Japanu, Hongkongu, Singapuru, Južnoj Koreji…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije