Vizuelna umjetnost

Izložba "Beograd : Pariz - umetničke veze" otvorena u KCS u Parizu

Izložba "Beograd : Pariz - umetničke veze" otvorena u KCS u Parizu
Foto: Tanjug/KCS/ Jelena Medaković | Izložba "Beograd : Pariz - umetničke veze" otvorena u KCS u Parizu

Izložba "Beograd : Pariz - umetničke veze" Muzeja grada Beograda, otvorena je večeras u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Izložbu je otvorila  ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović u prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika umjetničkog miljea Pariza kao i značajnih pojedinaca pariskog kulturnog života.

Izložba predstavlja radove umjetnika srednje i mlađe generacije koji ili stvaraju u Parizu ili su svojom likovnom poetikom, uticajima, obrazovanjem i usavršavanjem usko povezani sa pariskom likovnom scenom.

Ovi umjetnici su takođe vezani i za Beograd bilo svojim poreklom, obrazovanjem ili mjestom rada.

Svojevrstan umjetnički pluralizam predstavljen na izložbi još jednom svjedoči o ljepoti koju nalazimo u različitosti izraza, specifičnim temama i tehnikama.

U rasponu od klasičnih slika na platnu i crteža, do objekata, tekstilnih instalacija i video radova, možemo pratiti autentičan lični jezik svakog autora i jedinstvenost njihovih poetika, prenosi Tanjug.

Pojedinačno veoma bogate umjetničke karijere ovih stvaralaca sada su prikazane u svjetlu kategorije koja ih sve na neki način povezuje, a to su mjesto i uticaj Beograda i Pariza, ne samo kao velikih gradova već i kao stecišta bogatog kulturnog i umjetničkog života.

Umjetnici čija djela čine postavku su Damjan Kovačević, Vladimir Lalić, Mihael Milunović, Filip Mirazović, Bogdan Pavlović, Milivoj Miško Pavlović, Marko Velk, Vuk Vidor, Brankica Žilović.

Specijalan događaj tokom večeri otvaranja izložbe "Beograd : Pariz - umetničke veze" bilo je predstavljanje video rada "Heroj" Marine Abramović iz kolekcije Muzeja grada Beograda.

           

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije