Vizuelna umjetnost

Izložba Berislava Blagojevića u NUB RS: Oglasi kao svjedočanstvo dovitljivosti

Izložba Berislava Blagojevića u NUB RS: Oglasi kao svjedočanstvo dovitljivosti
Foto: N.N. | Izložba Berislava Blagojevića u NUB RS: Oglasi kao svjedočanstvo dovitljivosti

BANJALUKA - Izložba "Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi - ne košta ništa pročitati ovu objavu", čiji je autor književnik i bibliotekar Berislav Blagojević, a dizajner Srđan Vojvodić, biće otvorena u četvrtak, 7. jula, sa početkom u 13 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS).

Povodom ove izložbe Blagojević za "Nezavisne" kaže da se štampa u našim krajevima pojavila relativno kasno, kao posljedica spleta istorijskih okolnosti.

"Ipak, čak i u prvim časopisima i novinama s kraja devetnaestog i početkom dvadesetog vijeka ljudi su imali potrebu da nešto oglase, obnaroduju, reklamiraju. Izložba 'Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi - ne košta ništa pročitati ovu objavu' reflektuje duh vremena i naše mjesto u toj minuloj epohi. Najstariji oglasi predstavljaju najprostije oblike reklame, kako u grafičkom, tako i u sadržajnom smislu", ističe Blagojević, dodajući da su oglasi iz tog perioda uglavnom iz časopisa "Zora", "Vrač pogađač" i Kočićeve "Otadžbine".

Vremenom je, navodi Blagojević, elementarnu ponudu i potražnju zamijenila nova, složenija roba, poput radija ili automobila, pa su i same reklame postale inovativnije i tehnički dopadljivije.

"Kroz ovu izložbu uočljivo je naše nastojanje da budemo u trendu, da budemo dio svijeta, što je i danas slučaj. Vidjeti da smo, na primjer, prije jednog vijeka u Banjaluci imali na raspolaganju savremene salone ljepote, ili da su prije 90 godina vodeći gradski hoteli posjedovali sav luksuz onoga doba, uključujući i telefone u sobama, svakako može da nam imponuje jer to pokazuje da smo uprkos okolnostima uspjeli da uhvatimo korak sa evropskim trendovima", kaže Blagojević.

On otkriva da izložba takođe predstavlja podsjetnik na neke značajne ličnosti Banjaluke, Krajine i šire, na porodice kao što su Milanović, Milošević, Bilbija i druge koje su svojim aktivnostima oblikovale život onoga vremena, a čije tragove u urbanom pejzažu i tradiciji osjećamo i danas.

"Važno je istaći da je većina korištenog materijala iz fondova Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, dok je manji dio iz fondova drugih biblioteka. Prilikom osmišljavanja i izrade ove izložbe još jednom se pokazalo koliko je kvalitetna digitalizacija i dostupnost bibliotečke građe neophodna za istraživački rad", priča Blagojević.

Književnik kaže da izložba otkriva i duhovitost i dovitljivost našeg naroda.

"Na kraju, izložba 'Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi' pokazuje da smo znali biti duhoviti, dovitljivi, ali i samosvjesni i istrajni u ponudi naših proizvoda i usluga. To je svakako nešto što moramo da uvažimo i danas, u jednom novom svijetu i u jednoj epohi u kojoj postojimo i opstajemo", zaključuje Blagojević.   

Iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske kažu da će ovom prilikom biti otvoren i lift u okviru projekta za lica s invaliditetom, stoga u pozivnici za izložbu stoji da je prevoz liftom zagarantovan. Zainteresovani će postavku od četvrtka moći da vide u izložbenom salonu NUB RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije