Vizuelna umjetnost

Izložba "Bolnica Stobart" - Veliki rat iz ženskog ugla

Izložba "Bolnica Stobart" - Veliki rat iz ženskog ugla
Foto: Srna | Izložba "Bolnica Stobart" - Veliki rat iz ženskog ugla

BIJELJINA - Izložba Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" iz Kragujevca "Bolnica Stobart" o britanskim bolničarkama u Srbiji tokom Velikog rata otvorena je danas u bijeljinskoj biblioteci, gdje će gostovati narednih 15 dana.

Direktor kragujevačke biblioteke Mirko Demić rekao je na otvaranju da je značaj ove izložbe i u tome što pokazuje žensko viđenje rata, razbija predrasudu da zapadni svijet ne razumije Srbe i da im nije naklonjen, a posebno jer obnavljanja kultura sjećanja u srpskom narodu i njenom njegovanju među mladim ljudima.

Autor izložbe Tatjana Janković rekla je novinarima da je riječ o izložbi koju prati i istoimena knjiga u kojoj su objavljeni prevodi sjećanja tri britanske bolničarke koje su 1915. godine boravile u humanitarnoj misiji u Kragujevcu.

"Ono što je veoma značajno u njihovim uspomenama je trud da promene sliku o Srbima i Srbiji koja je vladala u svetu do izbijanja Prvog svetskog rata", istakla je Jankovićeva.

Navodeći da je poljska bolnica u Kragujevcu, smještena ispod 60 šatora, nazvana po ženi koja je predvodila britansku humanitarnu misiju Mejbel Sinkler Stobart, Jankovićeva je rekla da je njena sjećanja 2016. godine objavila izdavačka kuća "Prometej", 100 godina nakon što su objavljena na izvornom engleskom jeziku.

"Neobjavljena sećanja mi smo objavili u knjizi, to su tekstovi Monike Stenli koja je vodila dnevnik i izvještavala za britansku štampu iz Kragujevca, Oliv Oldridž i Mejbel Dirmer, koja je pisala pisma porodičnom prijatelju", rekla je Jankovićeva.

Ona je dodala da se Dirmerova zarazila tifusom i da je umrla u Kragujevcu, gdje je i sahranjena na gradskom groblju, navodeći da je njen sin bio čuveni antiratni pjesnik Džefri Dirmer.

Izložbu koja čuva sjećanje na heroine Velikog rata u humanitarnoj misiji u Srbiji prvi su u Bijeljini vidjeli učenici medicinskih zanimanja u Srednjoj medicinskoj i poljoprivrednoj školi, koji su u pratnji profesora prisustvovali njenom otvaranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije