Vizuelna umjetnost

Izložba "Ćerke Željka Mitrovića" u banjalučkoj galeriji

Izložba "Ćerke Željka Mitrovića" u banjalučkoj galeriji
Foto: N.N. | Izložba "Ćerke Željka Mitrovića" u banjalučkoj galeriji

Apstraktna izložba "Ćerke Željka Mitrovića", autorsko djelo mlade Banjalučanke Galine Mitrović, otvorena je u srijedu uveče u galeriji "Vagon", gdje će biti postavljena do 21. juna.

Kako autorka navodi, tematski su vidljive dvije cjeline, jedna koja se bavi mogućnošću pronalaska mira u porodici, a druga predstavlja realnost življenja u tuđini. Izložba propituje mjesto pojedinca u savremenom svijetu, tjera ga na samoanalizu i ispitivanje pripadnosti.

"Moj tata se zove Željko Mitrović. Svaki put kad bismo stali na nekoj granici, razmijenio bi osmijeh, ili neku meni već predvidljivu šalu sa policajcem. Njegov identitet sam ponekad koristila da zadivim i da uživam u toj laži. Ali i istini. Traje samo par sekundi dok ne priznam, ali tih par sekundi letim bespilotnom letjelicom do Pariza jedući samo najdeluks zalogaje pripremljene od strane ŽanŽaka Filipea sa rupicom na bradi", ispričala je autorka.

Izložba se sastoji od slika i videozapisa. Slike su nastajale spontano i bilježene su kamerom mobilnog telefona, u njima se prelamaju perspektive i sunčeva svjetlost dajući im nezemaljski izgled.

"Kada uronim duboko u stvarnost, ona postaje nestvarna. Nekad je nestvarno ružna, kad sam daleko od kuće, usamljena, kada slažem majice za 11 dolara po satu, kad živim u skučenom tuđem smještaju, kad ne pripadam", rekla je Mitrovićeva.

Ova umjetnica dvije godine spontano je snimala članove svoje porodice, pa je tako i nastao video "Željko Mitrović prodakšn feat. S.S.M."

"Na Balkanu su ljudi skloni voajerizmu, vole da zavire u tuđe živote, porodice i probleme. Svjestan toga, medijski magnat Željko D. Mitrović je prilagodio program svoje Pink televizije najnižim porivima svoga naroda i tako je okitio titulom jedne od najgledanijih u regionu. Ovim radom objedinjujem spontano snimljene videozapise iz porodice Željka N. Mitrovića, svog oca", rekla je autorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije