Vizuelna umjetnost

Izložba "Coexistence" otvorena u Galeriji Novembar

Izložba "Coexistence" otvorena u Galeriji Novembar
Foto: Galerija Novembar/Ilustracija | Izložba "Coexistence" otvorena u Galeriji Novembar

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je samostalna izložba umjetnice Adrijen Ujhazi pod nazivom "Coexistence" ("Koegzistencija").

U obimnu postavku radova mlade umjetnice ubrajaju se i nove serije "Biophilia" i "Memento", koje prate pravac takozvane "bio-umetnosti". U svom radu, Ujhazi istražuje povezanost umjetnosti, nauke i tehnologije, kroz ispitivanje odnosa čovjeka i prirode.

Od instalacije, živih skulptura, slike, sve do fotografija i videa, raznovrsni medijumi prikazuju proces rada sa laboratorijski uzgajanim materijalima, sa fokusom na "SCOBY" – simbiotsku kulturu bakterije i kvasca.

"Vrlo je jednostavno, možda čak i banalno rečeno: SCOBY je nešto prirodno što nastaje od određenih bakterija i kvasaca, i čitav taj proces kada se estetski prikazuje kroz printove, svetlosne kutije, video radove, ili neki objekat – jeste pitanje preispitivanja estetike, odnosno naših vrednosti, što uključuje i prirodu, nešto što je prirodno i šta je tu lepo ili ružno. Ja tu nisam ništa konkretno radila kao umetnica, već sam pustila da se taj materijal sam od sebe razvija i koristila ga kao tzv. "ready-made" objekat. To svako od posmatrača može da preispita i proceni da li je to lepo ili ružno – da li je priroda lepa ili ružna," objašnjava Adrijen Ujhazi, prenosi B92.

Kustos Galerije Novembar, Ana Simona Zelenović, napominje da je pored podrške mladim i inovativnim umetnicima važno uvesti ovakve vidove konceptualne umjetnosti u privatne galerije, a preko njih i u regularne umjetničke tokove.

"Adrijen je jedina koja se u Srbiji bavi ovakvim spajanjem i izučavanjem nauke i umetnosti i estetike materijala koji ona sama uzgaja, što je vrlo specifično kao proces, tako da mislim da je važna stvar podržati nešto što je inovativno, a sa druge strane dosta je konceptualno – teško je prodati takvu stvar, izazov je, trebalo bi ući u privatne galerije i staviti na tržište konceptualnu umetnost, nešto što naizgled nije "prodavljivo" a zapravo jeste i treba da postane predmet i muzejskih zbirki i privatnih kolekcija", navela je ona.

Izložba "Coexistence" otvorena je za publiku do 5. marta u Galeriji Novembar, na adresi Kursulina 22, Beograd.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije