Vizuelna umjetnost

Izložba Danijele Mihić u Banjaluci: Autoportreti inspirisani ljudskim karakterima

Izložba Danijele Mihić u Banjaluci: Autoportreti inspirisani ljudskim karakterima
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba Danijele Mihić u Banjaluci: Autoportreti inspirisani ljudskim karakterima

BANJALUKA - U Malom izložbenom salonu Banskog dvora u utorak s početkom u 19 časova biće otvorena izložba "Danas sam..." akademske slikarke Danijele Mihić.

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, Danijela Mihić u svojim radovima oslikava društveni svijet naše svakodnevice, a slika tog svijeta u njenoj umjetnosti uvijena je u veo humora i ironije.

"Izložba 'Danas sam...' nosi naziv po jednoj od serija Danijelinih slika, u kojoj umjetnica slikajući autoportrete na duhovit način problematizuje određene obrasce razmišljanja i ponašanja. Autoportret je inspirativan za autorku i vrlo često, koristeći sebe kao sredstvo izražavanja, ona nam pokazuje emocije ili psihološka stanja u kojima se svako od nas može prepoznati", saopštavaju iz Banskog dvora. Serija je, nastavak je saopštenja, nastala autorkinom razradom autoportreta u širem kontekstu.

"Predstavljajući sebe kroz različite karaktere, umjetnica stvara lepezu živopisnih likova, koji su zapravo proizvod njenog analitičkog promišljanja o ljudima koji je okružuju i svijeta u kojem se kreće. Koristeći autoportret kao kontekstualni okvir Danijela ide korak dalje od samog preispitivanja vlastite pozicije u društvu", navodi se u saopštenju, u kojem se dodaje da se umjetnica postavlja u različite uloge i stvara jedan novi značenjski sloj svojih radova kroz koji se bavi pitanjima opšteg odnosa prema svijetu, stvarajući svojevrsnu sociološku studiju kroz igru.

Proces slikanja, kako se dodaje, za nju počinje kao igra u kojoj ona bira uloge i odgovarajuće kostime, koje zatim vještim slikarskim umijećem prenosi na platno.

"Ova serija nastavlja da se razvija, gdje sada iz polja autoportreta ulazimo u polje portreta, u kojem ljudi iz Danijelinog bliskog okruženja dobijaju uloge koje potom bivaju 'oživljene' na njenim platnima. Kontekst ostaje isti, ali se način igre mijenja pa nam tek preostaje da vidimo u kojim pravcima će nastaviti da se kreće Danijelina serija", rečeno je u saopštenju Banskog dvora u kojem su korištene riječi kustoskinje izložbe Isidore Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije