Vizuelna umjetnost

Izložba "Dekorativna sopstva" Borjane Mrđe za "Noć muzeja" u MSU RS

Izložba "Dekorativna sopstva" Borjane Mrđe za "Noć muzeja" u MSU RS
Foto: N.N. | Izložba "Dekorativna sopstva" Borjane Mrđe za Noć muzeja u MSU RS

BANJALUKA - Izložba "Dekorativna sopstva" Borjane Mrđe, banjalučke umjetnice i profesorice na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, biće otvorena u subotu, s početkom u 20 časova, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), čime će u ovoj ustanovi započeti manifestacija "Noć muzeja".

Kako saopštavaju iz MSU RS, ova izložba predstavlja novu seriju radova u mediju crteža, slika, slika-objekata, te video instalacije, koju je umjetnica prvi put predstavila kao doktorski umjetnički projekat na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 2020. godine.

"Umjetnica preispituje odjevni proces odvajanja od samog tijela, izbjeljivanjem i razobličavanjem odjeće, povezujući mitološke konstrukcije i porodičnu istoriju sa trenutnim okolnostima u kojima haljina postaje dekorativna površina otvorena za različite upise i kodove. Kao polazna tačka oko koje se gradi cjelokupni koncept izložbe jeste košulja kao predmet porodičnog nasljeđa, koju je umjetnica dobila od bake prije njene smrti", kažu iz MSU RS.

Kako stoji dalje u saopštenju, košulja je nijemi svjedok individualnog i kolektivnog identiteta, koju su nosile tri generacije žena i u koju su upisani događaji i intimni doživljaji vremena u kojem su živjele.

"Porodična istorija postaje tako jedna vrsta paradigme kroz koju se provlače pitanja identiteta. Upravo kroz nestajanje i rekonstrukcije lične pripovijesti, rad Borjane Mrđe na suptilan i privlačan način stvara nenametljivu atmosferu koja nam ostavlja slobodan prostor za naše lično prepoznavanje", javljaju iz MSU RS.

U ranijem umjetničkom opusu umjetnica se u velikoj mjeri koristila vlastitim tijelom kao medijem umjetničke intervencije, dok je u novoj seriji radova tjelesnost u potpunosti izuzeta, ali i dalje u kontekstu tema koje su je i ranije intrigirale, poput istraživanja identitetskih transformacija kroz sjećanja.

Kustos izložbe je Lana Pavlović, viša kustoskinja MSU RS, a publika će postavku moći da pogleda do 20. juna tekuće godine.

Pored ove izložbe, početak manifestacije "Noć muzeja" obilježiće i otvaranje izložbe trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, pod nazivom "Budućnost se ponavlja više nego istorija".

Samim tim program 17. "Evropske noći muzeja" u svom fokusu imaće povezivanje akademija umjetnosti Banjaluke i Trebinja, ali i otvaranje novog rekonstruisanog prostora Muzeja.

"Ove večeri će za javnost biti otvorena vrata novog rekonstruisanog prostora nakon završetka prve faze rekonstrukcije objekta koja je obuhvatila ugradnju lifta, renoviranje prostorija za prvu javnu biblioteku za umjetnost u Republici Srpskoj, čitaonicu i istraživački centar. Publika će imati priliku da pogleda izložbu foto-dokumentacije koja prati rekonstrukciju Muzeja. U toku večeri uživaćemo u zanimljivom i interaktivnom muzičkom programu pod nazivom 'Noć muzike', u okviru koje će se studenti muzičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci predstaviti nizom kamernih koncerata u novom adaptiranom prostoru", javljaju iz MSU RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije