Vizuelna umjetnost

Izložba "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" u Trebinju

Izložba "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" u Trebinju
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" u Trebinju

​TREBINJE - Svečano otvaranje izložbe "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" biće upriličeno 28. juna u 20 časova u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Povodom otvaranja izložbe organizovana je monodrama "Nenapisana pisma" u izvođenju prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu, Vanje Milačić.

Kako saopštavaju organizatori, izložba je nastala u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) i Galerije Nadežede Petrović u Čačku.

"Izložba predstavlja originalna djela ove znamenite slikarke prilagođena slijepim i slabovidim osobama. Ova izložba predstavlja rezultat povezivanja i saradnje prilikom obilježavanja značajnog jubileja, 150 godina od rođenja ove znamenite srpske slikarke koju je UNESKO pozicionirao kao evropsku ličnost 2023. godine", saopštili su iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Naveli su da se u okviru izložbe nalaze posebno adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije za nekoliko umjetničkih djela iz spomen-sobe Galerije Nadežde Petrović u Čačku koji je 2023. godine bio nosilac titule Nacionalne prestonica kulture Srbije pod sloganom "Čačanska Rodna". 

"U okviru ovog posebnog projekta Grad Trebinje je predstavljen kao poseban Grad-gost Gradu Čačku. Trebinje i Čačak povezuju korijeni, umjetnici, nosioci kulture i težnja za uklapanjem u vrijednosti savremenog svijeta. Za potrebe izložbe posebno su adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije značajnih djela ove velike umjetnice, a u pitanju su 'Bavarac sa Šeširom', 'More', 'Prizrenka' i 'Gračanica'", dodali su iz MSU RS.

Saopštili su da ova djela na različite načine prikazuju razvojni opus Nadežde Petrović, njen umjetnički temperament, kontekst u kome su djela nastala kao i različite faze koje je slijedila tokom svog razvojnog puta i umjetničkog formiranja. 

"Osim četiri prilagođene slike, izložena je i replika Meštrovićeve biste Nadežde Petrović nastale po modelu njenog spomenika koji predstavlja njegov lični poklon Gradu Čačku. Izliven je u bronzi u livnici Umjetničke akademije u Zagrebu i predstavlja vrijedan simbol povezanosti i saradnje ovih velikih umjetnika", naveli su uz MSU RS.

Dodali su da su učenici srednje Umjetničke škole u Čačku izradili gipsani model spomenika.

"Sva djela su dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu, audio-vodičima i taktilnim reprodukcijama koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević", priopštili su iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Oni navode da monodrama "Nenapisana pisma", koja će biti izvedena povodom otvaranja izložbe, predstavlja život i stvaralaštvo Nadežde Petrović kroz dijalog i obraćanje velikom umjetniku i prijatelju Ivanu Meštroviću.

"Monodrama u centar pažnje vraća umjetnički opus Nadežde Petrović, koja je srpskom slikarstvu donijela modernizam, ona je ženama s početka prošlog vijeka koja je otkrila njihova društvena prava", dodali su iz MSU RS.

Adaptaciju i režiju je uradila Nataša Radulović. Scenografiju je uradila Marija Lukić iz Čačka, kostim Marta Čkonjević studentkinja na odsjeku kostima u Beogradu, a originalnu muziku napisala je Ana Krstajić, dizajn potpisuje Ana Krbanjević, dok je inspicijent predstave je Sanja Mimica.

"Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umjetničkim nedoumicama, položajem umjetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka je oživjela lik Nadežde Petrović u svom tekstu 'Nenapisana pisma'", zaključili su iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije