Vizuelna umjetnost

Izložba "Donja Dolina" od 28. aprila u Muzeju RS

Izložba "Donja Dolina" od 28. aprila u Muzeju RS
Foto: N.N. | Izložba "Donja Dolina" od 28. aprila u Muzeju RS

BANJALUKA - Izložba "Donja Dolina" autora Slavice Arsenijević, višeg kustosa arheologa Muzeja Republike Srpske, biće otvorena 28. aprila u Muzeju RS, a ovom izložbom biće obilježeno 120 godina od prvih većih arheoloških iskopavanja Donje Doline, preduzetih 1899. godine.

"Praistorijsko naselje Donja Dolina, rasprostranjeno na teritoriji opštine Gradiška, je kao arheološko područje 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom i upisano u Registar spomenika kulture BiH prve kategorije. Riječ je o kompleksnom višeslojnom lokalitetu s ostacima starijeg naselja iz poznog bronzanog doba u Gornjoj Dolini, mlađeg naselja iz željeznog doba na Gradini i nekropole na Timeničkoj gredi u Donjoj Dolini", navode iz Muzeja Republike Srpske.

Svi arheološki nalazi sa lokaliteta Donja Dolina sačuvani su u Muzeju Republike Srpske, u Zemaljskom muzeju BiH i Zavičajnom muzeju u Gradišci. Na ovoj izložbi biće prikazani samo nalazi iz Praistorijske zbirke Muzeja Republike Srpske.

Cjelokupna priča o Donjoj Dolini ide daleko u prošlost, kako navode iz muzeja, prema otkriću objekata i materijala iz ranog bronzanog doba i neolita na Gradini.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije