Vizuelna umjetnost

Izložba Dragana Kovačevića: "Ponovni susret" pred Banjalučanima

Izložba Dragana Kovačevića: "Ponovni susret" pred Banjalučanima
Foto: Velibor Tripić | Izložba Dragana Kovačevića: "Ponovni susret" pred Banjalučanima

BANJALUKA - Tematska izložba "Ponovni susret" autora Dragana Kovačevića otvorena je sinoć u prostoru izložbene postavke "Vrbaska banovina" Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Kako je saopšteno iz Bansakog dvora, postavka predstavlja podsjećanje na 8. juni 1922. godine, na vjenčanje rumunske priceze Marije i jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića, kojem je sa advokatom, narodnim poslanikom i potonjim banom Vrbaske banovine, dr Todorom Lazarevićem, prisustvovala i njegova supruga Nada - bilo je to njeno prvo zvanično pojavljivanje u javnosti, nakon vjenčanja održanog 6. maja te godine.

O inspiraciji za organizovanje ove izložbe govorio je autor Dragan Kovačević, dok je književnica Ljiljana Mačkić govorila o tome šta povezuje kraljicu Mariju i banicu Nadu.

"Posjetioci su  imali priliku da vide rekonstrukciju vjenčanice kraljice Marije od Jugoslavije i dijelova nakita, dar kralja Aleksandra, koje je izradio modni dizajner, Aeksandar Petarić iz Valjeva. Izložena je i rekonstrukcija jedne od najljepših večernjih toaleta banice Nade Lazarević, ukrašena sa oko 5.000 kristalnih kamečića. Haljina je rekonstruisana u ateljeu Kulturnog centra 'Svetozar Marković' iz Zrenjanina, a projektom je rukovodio direktor, Boško Šerbula", saopšteno je iz Banskog dvora.

Postavku je otvorio Mladen Matović, direktor Banskog dvora, a izložba je organizovana u saradnji sa Fondacijom "Ban dr Todor Lazarević".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije