Vizuelna umjetnost

Izložba "Esencijalnost niti" Jagode Buić u Muzeju savremene umetnosti

Izložba "Esencijalnost niti" Jagode Buić u Muzeju savremene umetnosti
Foto: Pixnio | Izložba "Esencijalnost niti" Jagode Buić u Muzeju savremene umjetnosti

​U četvrtak, 23. novembra u 18 časova, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, biće otvorena izložba "Esencijalnost niti" umjetnice Jagode Buić, na kojoj će biti predstavljen dio stvaralaštva jedne od ključnih umjetničkih pojava druge polovine 20. vijeka na jugoslovenskom prostoru. Kustoskinja izložbe je Svetlana Mitić. Izložbu će svečano otvoriti potpredsjednica Vlade i ministar kulture Maja Gojković.

Jagoda Buić (1930–2022) je multimedijalna umjetnica, rođena u Splitu, čije stvaralaštvo obuhvata širok spektar likovnog izraza, od pozorišne i filmske scenografije i kostimografije do tapiserije, kao najznačajnijeg područja njenog djelovanja. Nakon 2000. godine, uz upotrebu papira, nastaju i specifični radovi na papiru i od papira: crteži, kolaži, asemblaži. Skulptura, takođe, u ovom periodu postaje njeno polje istraživanja.

Na izložbi u Muzeju savremene umetnosti, pored tapiserija iz zbirke Muzeja savremene umetnosti, biće prikazane tapiserije i crteži nastali u periodu od 1962. do 1977. koji su za ovu priliku pozajmljeni iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti, umjetničke kolekcije Palate Srbije, umjetničke kolekcije firme Internacional CG u stečaju, zbirke Muzeja Grada Beograda, kolekcije galerije Haos, Radionice za izradu tapiserija Atelje 61 iz Novog Sada, kao i iz više privatnih kolekcija u Beogradu.

Jagoda Buić je rođena u Splitu 14. marta 1930. godine, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu i kurs slikanja kod Ante Kaštelančića. Maturirala je 1949. i iste godine uradila prve nacrte kostima za HNK u Splitu. Upisala je Akademiju za primjenjenu umjetnost u Zagrebu, a studije kostimografije i scenografije nastavila je 1952. u Rimu (Ćinećita) i Veneciji. Diplomirala je u Beču 1954. na Akademiji primjenjenih umjetnosti, Odsjek za unutrašnju arhitekturu i Odsjek za tekstil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije