Vizuelna umjetnost

Izložba "Fasade i interijeri gradova svijeta" u prostorijama SPKD "Prosvjeta"

Izložba "Fasade i interijeri gradova svijeta" u prostorijama SPKD "Prosvjeta"
Foto: SPKD Prosvjeta Sarajevo | Izložba "Fasade i interijeri gradova svijeta" u prostorijama SPKD "Prosvjeta"

SARAJEVO - Izložba art fotografije umjetnice Azre Hajradinović pod nazivom "Fasade i interijeri gradova svijeta" otvorena je sinoć u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" u Sarajevu.

Izložba je upriličena u okviru festivala "Sarajevska zima", a sastoji se od 20 radova na kojima su predstavljene građevine iz Švedske, Nizozemske, Amerike, Njemačke, Austrije, Hrvatske i BiH, dok je 40 radova izloženo multimedijalno.

"Ono što sam htjela pokazati ovom izložbom jeste da i spoljašnjost i unutrašnjost jedne građevine jeste jedna cjelokupna priča koja priča o toj fizičkoj strukturi. Dok, ako imamo dobru spoljašnjost, a lošu unutrašnjost, odnosno dobru fasadu, a loš enterijer, onda sama fizička struktura nije kako treba", rekla je Hajradinovićeva na otvaranju izložbe.

Kako navode iz SPKD "Prosvjeta", izložba donosi izvanredan prikaz ljepote arhitekture i života iz različitih dijelova svijeta.

"Kroz objektiv umjetnice i arhitektice Azre Hajradinović, gradovi postaju više od mjesta, postaju inspiracija, priča i simbol raznolikosti. Fasada je lice svake građevine jer je predstavlja vanjskom svijetu. No, osim te estetske funkcije, tu je i pružanje sigurnosti i ugodnosti korisnicima. Sa druge strane, interijeri nas privlače svojim detaljima i originalnim rješenjima i idejama", navodeno je iz SPKD "Prosvjeta".

Azra Hajradinović se ovom izložbom prvi put predstavila sarajevskoj publici sa motivima svojih fotografija, putovanja po svijetu i otkrivanja unutrašnjeg bića i strukture svake zgrade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije