Vizuelna umjetnost

Izložba "Forme kao utočišta sećanja" u Banskom dvoru

Izložba "Forme kao utočišta sećanja" u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba "Forme kao utočišta sećanja" u Banskom dvoru

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Forme kao utočišta sećanja" akademske vajarke Marine Nićiforović iz Beograda biće otvorena u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora sutra u 19 časova.

Izložba se organizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije.

"Rezultat doktorskog umjetničkog istraživanja Marine Nićiforović, na temu odnosa sjećanja i forme, ostvaren je u vidu skulptorskog ansambla minimalističkog karaktera. Iako je prvobitno polazište u intimnom, ličnom sjećanju, zbog toga što je to sjećanje zasnovano na kolektivnim geolokalitetima (okolina Novog Pazara: Đurđevi stupovi, Gradina, sokak) i arhetipskom, ono je od opšteg značaja. Instalacija je zato primjer prevođenja kulturnog nasljeđa, ospoljavanja i  opredmećivanja istorijskog sjećanja u neo-modernističke forme", saopšteno je iz Banskog dvora.

Dalje navode da je centralni skulpturalni ansambl jedinstvena obrada sjećanja jer nije zasnovana na direktnom predstavljanju subjektivnog, već na njegovom preobražaju u sasvim novu složenu formu - poput sjećanja, kojem se svaki put prilazi iz nekog drugog ugla, instalacija ne slijedi linearnost u smislu da ima karakter slagalice otvorene za nova učitavanja i razmatranja.

Marina Nićiforović rođena je 1979. godine u Novom Pazaru, gdje je završila Osnovnu školu i Gimnaziju. Fakultet primijenjenih umjetnosti u Beogradu upisala je 2003, gdje je 2008. godine diplomirala na vajarskom odsjeku u klasi prof. Zorice Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije