Vizuelna umjetnost

Izložba "Gole" Radoslava Tadića u Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić"

Izložba "Gole" Radoslava Tadića u Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić"
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba "Gole" Radoslava Tadića u Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić"

BANJALUKA - Izložba "Gole" akademskog slikara Radoslava Tadića biće otvorena sutra, sa početkom u 20 časova, u Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić", a kustoskinja je Ivona Fregl.

Po senzibilitetu koloristički ekspresionista, kako piše kustoskinja, Radoslav Tadić od početka svoje umjetničke prakse bojom i gestom u radovima iskazuje i ono intuitivno spoznano, i ono intelektom definisano, ali i nagovještava ono što se i dalje nalazi u procesu likovnog promišljanja.

"Od istraživanja u (rastegljivim) okvirima figuracije s početka Tadićevog umetničkog stvaralaštva, u najnovijem ciklusu nije ostao ni trag - kompozicije ciklusa 'Gole' su apstraktne, bez naziva i isključivo lične asocijativne pojavnosti", zapisala je Ivona Fregl.

Umjetnik se, dodala je ona, okreće ka djelimičnoj dematerijalizaciji, odsustvu težine podloge i nepromjenljivosti forme, fiksirajući gestualne poteze pretežno jedne boje između dvije transparentne, oblikovno fleksibilne površine najlona, omogućujući strujanju vazduha da utiče na promjenu oblika rada.

"Posmatrač vidi cjelinu boje bez okvira, koja u našoj imaginaciji teži da osvoji prostor i izvan granica površine koju zauzima. Iako bi se na prvi pogled pomislilo da je reč o monohromnim radovima, 'Gole' slike Radoslava Tadića to nisu. U svakoj slici primetna je jasna prevlast jedne boje, ali je umetnik obogaćuje različitim valerima, kao i, pre dopunama nego akcentima drugih boja koje postoje isključivo u funkciji isticanja odabrane koloritske vrednosti", ističe Ivona Fregl.

Sam autor izložbe kaže da u nijansama i tonovima jedne boje traži "čistiju" i "apsolutniju" sliku.

"Shvativši kako mi platno i blind ram postaju ograničavajući u težnji oslobođenja boje, pročišćenja i ogoljenja slike, dolazim do otkrića naličja slike. Boju krotim između dvije providne najlonske površine koje kačim na šipku fiksiranu samo u jednoj tački, dajući radu mogućnost gibanja pod uticajem strujanja vazduha. Slike postaju objekti koji zahtijevaju obilazak posmatrača oko njih s ciljem sagledavanja cjeline", navodi Tadić.

Krećući se kroz instalaciju "Golih" slika, dodaje Tadić, posmatraču se osvješćuje fizički prostor, a otvara mentalni prostor za smještanje utisaka.

"Otvorenost, fizička i mentalna, praktičnost, modularnost i prilagodljivost ovih radova, podstiču me na dalja istraživanja. Mogućnosti su beskrajne. Nastaviće se", zaključuje Tadić.

Radoslav Tadić rođen je 24. septembra 1982. godine. Diplomirao je i magistrirao na smjeru Slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Doktorirao je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Izlagao je 24 puta samostalno i preko 60 puta kolektivno na izložbama od lokalnog, nacionalnog i međunarodnog značaja u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Kuvajtu i Kini.

Dobitnik je više značajnih nagrada. Zaposlen je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u zvanju docenta za užu umjetničku oblast slikarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije