Vizuelna umjetnost

Izložba "I'm not a fox I'm a news" Dušana Markovića u Banjaluci

Izložba "I'm not a fox I'm a news" Dušana Markovića u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba "I'm not a fox I'm a news" Dušana Markovića u Banjaluci

BANJALUKA - Izložba radova "I'm not a fox I'm a news" akademskog slikara i vajara Dušana Markovića biće otvorena u četvrtak, u 19 časova, u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Kako kaže autor postavke, lisica iz naziva njegove izložbe u bliskom je srodstvu sa medijskim prostorom, te s njim ima dosta sličnih karakteristika.

"Velika vest je da na medijskoj sceni nanosi velike štete političkoj korektnosti. Poslastica su joj i krupne dezinformacije. Kod nas nezavisna lisica pokriva celu Srbiju, a najviše je ima u lovištima na stranicama dnevne štampe. Lisica je hitra i okretna, oprezna i odvažna, a njena lukavost je najpoznatija odlika. Dobro skače, penje se, a po potrebi menja i stranačku pripadnost. Sve ove odlike lisicu svrstavaju u najopasnije predatore u svakom informativnom programu", kaže Marković.

U istom duhu on dodaje da lisica iz naziva izložbe lovi zečeve, fazane, jarebice, mlade ambiciozne medijske poslušnike, takođe, reći će dalje, uništava i jaja ptica rugalica koje se gnezde na mreži.

"Iz zemlje vadi miševe i partijske krtice, a u nedostatku bolje hrane jede žabe, guštere, puževe i teoretičare zavera. Gladana lisica jede strvine, opalo zrelo voće, a u vinogradu odgriza grozdove, a najviše voli ostatke političkih duela. Lisica je uglavnom noćna životinja, odnosno većina njenih aktivnosti odvija se noću, odlazi u lov, u potrazi za skandalima. Svake noći ide u drugom pravcu, a za jednu noć može pokriti globalni medijski prostor", priča Marković.

Kad je lijepo vrijeme, nastavlja Marković, skriva se u gustom šipragu, trsci i visoko zagušenom medijskom prostoru, a često se može primijetiti na čistinama, gdje se ispružena valja u medijskom blatu.

"Kada pada kiša, zavlači se se u jame, koje prethodno kopa u zemlji. Ipak, lisica najčešće gotovu jamu otme od neistomišljenika. Ove podzemne jazbine su dosta duboke, a završavaju se luksuznim proširenjem u kojem lisica boravi. Jame obavezno imaju više ulaza i izlaza koje lisica koristi za beg u slučaju medijske hajke. Na svojoj teritoriji lisica uvek ima više štekova koje koristi za odmaranje i skrivanje od javnosti i kada je na zadatku istraživačkog novinarstva. U vreme snežnih vejevica, lisica ne boravi u zaklonu, već luta toplim lovištem TV studija u potrazi za skandaloznom informacijom, tračem koji najčešće bude lažan pa od stresa konzumira koku", zaključuje Dušan Marković.

Dušan Marković rođen je 1948. godine u Beogradu. Godine 1974. završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, a 1977. godine završio je postdiplomske studije na istom fakultetu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije