Vizuelna umjetnost

Izložba "Majčine" od petka u Galeriji plus

Izložba "Majčine" od petka u Galeriji plus
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba "Majčine" od petka u Galeriji plus

BANJALUKA - Izložba nagrađene studentkinje Katarine Aćimović "Majčine" biće otvorena u petak u 20 časova u Galeriji plus.

Izložba je nastala kao rezultat nagrade koju Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) dodjeljuje u kontinuitetu već 23 godine, na Godišnjoj izložbi radova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

"Ova nagrada je ustanovljena s ciljem da se prepoznaju i istaknu radovi studenata završne godine koji pokazuju potencijal za dalju autorsku nadgradnju. Stručni žiri Muzeja izdvojio je 2022. godine stvaralaštvo Katarine Aćimović, tada studenta na smjeru Slikarstvo, kao primjer promišljenog artikulisanja umjetničke zamisli u kojem je primarni slikarski medij proširen instalacijom i izlaskom u prostor. Izložba obuhvata crteže, akvarele, tapiserije - vez, instalaciju i video, nastale tokom posljednje dvije godine", javljeno je iz MSU RS.

Katarina Aćimović svoj rad, javili su dalje iz muzeja, utemeljuje u porodičnom nasljeđu, neposrednom okruženju i tradiciji ženskog ručnog rada, prisutnog i prenošenog kroz nekoliko generacija, koji čine polazište za procese njenog autorskog i identitetskog pozicioniranja.

"Posmatrajući majku i baku dok vezu ili pletu i sama je kao djevojčica savladala ovu vještinu, transponujući je sada u medijum savremenog umjetničkog izraza kojim materijalizuje svoje ideje i emocije", rečeno je u saopštenju MSU RS.

Izložba će biti otvorena do 9. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije