Vizuelna umjetnost

Izložba Miodraga Živkovića: Spomenici svjedoci borbe i stradanja

Izložba Miodraga Živkovića: Spomenici svjedoci borbe i stradanja
Foto: N.N. | Izložba Miodraga Živkovića: Spomenici svjedoci borbe i stradanja

​BANJALUKA - Izložba skulptura vajara Miodraga Živkovića otvorena je u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Živković je nakon otvaranja izložbe rekao da mu je ona izuzetno značajna jer je to njegova prva samostalna izložba u nekoj od srpskih zemalja i rezultat je njegovog shvatanja umjetnosti, kulture i istorije.

"Moji spomenici govore o našim stradanjima, o našoj borbi i svemu što je prolazio naš narod. Skulpture sam posvetio raznim istorijskim događajima, a jedan od prvih je spomenik streljanim đacima u Kragujevcu", rekao je Živković.

On je naveo da je u svom dugogodišnjem iskustvu radeći spomenike koji sjećaju na žrtve nakon Drugog svjetskog rata i nakon posljednjeg Otadžbinskog rata ustanovio da su ova prva vremena bila teška za cijelu zemlju, a druga za srpski narod.

"Nikada nisam tragao za skulpturom koja će naći mesto u muzejima, nego koja će obeležavati razna istorijska zbivanja i događaje i nalaziti se u prostorima gde ljudi žive i gde mogu da ih vide i razumeju", pojasnio je Živković.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je na otvaranju izložbe da je Živković svjetski poznati umjetnik, koji je na specifičan način predstavio važne trenutke srpske istorije.

"Živković svojim skulpturama širi duh patriotizma, ali i ljubavi prema svim ljudima, bili oni u domovini ili u inostranstvu", rekao je Kuzmanović.

On je istakao da Živkovićevo djelo - spomenik bitke na Sutjesci označava epopeju slobode i herojstva, kao i mnoga druga njegova djela.

Otvaranju izložbe prisustvovali su pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić. Posjetioci će izložbu moći da pogledaju do 8. marta. Autor postavke je akademik Milivoje Unković, a posjetioci imaju priliku da pogledaju sve stvaralačke periode Miodraga Živkovića, preko 25 panoa, fotografija velikog formata. Prezentovana su najznačajnija monumentalna djela spomeničke skulpture i 32 skulpture galerijskog formata, koje prvi put izlaže.

Miodrag Živković, rođen 1928. godine u selu Leskovac, kod Lazarevca, je srpski vajar i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Među njegovim najznačajnijim djelima su: spomenik strijeljanim đacima u Kragujevcu 1963, spomenik hrabrima u Ostri, kod Čačka 1969, spomenik bitke na Sutjesci, Tjentište 1971, spomen-kosturnica u Gonarsu, Italija 1973, spomen-kompleks na Kadinjači 1979.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije