Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi
Foto: N.N. | Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi
Bojana Petković

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" Muzeja Republike Srpske otvorena je u online formatu u petak u Izmajlovskom Kremlju u Moskvi. Autor izložbe je viši kustos istoričar Milenko Đorđević, a izložba će biti predstavljena u okviru Međunarodnog projekta "Tragedija. Prevazilaženje. Podvig. 1418 koraka do pobjede".

Đorđević je naveo da je riječ o velikom međunarodnom projektu obilježavanja 75 godina pobjede nad fašizmom, te oslobađanja koncentracionog logora "Jasenovac".

"Postavku multimedijalne izložbe, koja će prvi put biti prikazana u pet moskovskih muzeja, čine 40 fotografija, dva banera, te će biti prikazan i dokumentarni film, a želja nam je da se ruska javnost upozna sa stradanjima u logoru 'Jasenovac'", dodao je Đorđević.

Cilj projekta je očuvanje istorijskog sjećanja i stvaranje jedinstvene izložbe koja obuhvata različite strane života stanovništva tokom Velikog otadžbinskog rata - kako su ratovali, kako su snimali rat za potomke, život civila, kako se svaki borio za pobjedu radeći svoj posao.

"Glavni zadatak izložbe je očuvanje i prenošenje pamćenja generacijama, vaspitavanje poštovanja, prije svega, omladine, prema našim precima i ponosa za doprinos pobjedi u Velikom otadžbinskom ratu", naveli su iz Muzeja RS.

Koncentracioni logor "Jasenovac" bio je najveći ustaški logor smrti na području Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata. Izgrađen je po ugledu na njemačke koncentracione logore. Formiran je u skladu sa nastojanjem ustaškog režima da se Nezavisna Država Hrvatska riješi nepoželjnih elemenata, prije svega Srba.

Temelj izložbe posvećene Velikom otadžbinskom ratu biće tematska izlaganja muzeja  učesnika projekta: Muzej hljeba, Muzej oružja, Muzej istorije tkanine "Živo platno", Muzej - pozorište ruske igračke, Muzej animacije na teritoriji KRK "Kremlj u Izmajlovu". Realizaciju učešća Muzeja RS omogućilo je Predstavništvo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije