Vizuelna umjetnost

Izložba NUB RS "Stripovijetke" otvorena u Užicu

Izložba NUB RS "Stripovijetke" otvorena u Užicu
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba NUB RS "Stripovijetke" otvorena u Užicu

UŽICE - Izložba "Stripovijetke" u okviru programa "Era kulture", a u saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS) i Narodne biblioteka Užice, otvorena je potonjoj instituciji u utorak uveče.

Izložbu je svečano otvorila Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

"Prikaz izabrane proze Petra Kočića u formi stripa na drugačiji i sadržajniji način prikazuje literarnu vrednost njegovog dela, obogaćeno crtežima koji su u saglasju sa tekstom, prilagođeno savremenim čitaocima naviknutim i na sliku i na tekst. Stoga, 'Stripovijetke' Petra Kočića su od izuzetne važnosti, naročito za privlačenje mlađe čitalačke publike, koja će, na ovaj način, bolje razumeti širi kontekst vremena u kome je delo nastalo, pa čak i jezik kojim je pisano. Veza teksta i crteža u ovom izdanju uspeva da čitaocu osavremeni i približi Kočićevu prozu, nakon više od veka nastanka", istakla je Jelena Raković Radivojević i dodala da je ova izložba potvrda i još jedan korak ka unapređivanju kulturne saradnje, kvalitetnije kulturne razmjene i boljeg razumijevanja kroz prizmu književnosti grada Užica i Republike Srpske.

O važnosti saradnje govorila je i Dušica Murić, direktorica Narodne biblioteke Užice.

"Osim što učvršćuje i afirmiše naše kulturne veze, njen značaj je višestruk i u umetničkom i u edukativnom smislu. Kada nas u doba dominacije vizuelne kulture autori ove izložbe na ovakav način uvedu u živopisne književne svetove Petra Kočića, kada nas približe njegovom satiričnom duhu, kada osveže našu jezičku memoriju i istorijsko pamćenje, kada se vreme, prostor i društvena epoha iz jedne umetnosti preobraze u drugu, onda je sasvim jasno da je ponuđeni oblik predstavljanja Kočićevog pripovedačkog genija bio veliki stvaralački izazov. Ulaskom u strip na ovaj način Kočićevi likovi dobijaju novu dimenziju", rekla je Murićeva.

Ljilja Petrović Zečić, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, zahvalila je na mogućnosti da se njihova biblioteka predstavi u godini u kojoj Užice nosi titulu nacionalne prijestonice kulture.

"Mi bibliotekari pored osnovnih zadataka imamo obavezu i dug da knjige predstavljamo na različite načine, da budemo inovativni i da široj publici predstavimo našu kulturu i duhovnost i upravo smo mi ti koji svojim programima zajedno sa kolegama iz pozorišta, muzeja, arhiva donosimo tu duhovnost u gradove i ljude koji u njima žive. Tako je i sa ovom izložbom koju danas u Užicu otvaramo", naglasila je Petrović Zečićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije