Vizuelna umjetnost

Izložba Nikola Masinija "States of Statelessness" u MSU RS

Izložba Nikola Masinija "States of Statelessness" u MSU RS
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba Nikola Masinija "States of Statelessness" u MSU RS

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "States of Statelessness" italijanskog umjetnika Nikola Masinija biće otvorena 13. juna u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Iz MSU RS su saopštili da je izložba realizovana u saradnji Ambasade Italije u Sarajevu, Italijanskog udruženja privrednika u BiH i MSU RS.

"Izložba 'States of Statelessness' nosi naziv po četvrtom izdanju akademskog časopisa 'Errant Journal - States of Statelessness' koji se bavi fiktivnim viđenjem nacionalne države, alternativnog oblika solidarnosti i izgradnjom zajednice", naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti.

Dodaju da su ove teme predstavljene na izložbi kroz umjetnikovo preispitivanje odnosa prostora i vremena kroz multimedijalnu postavku u formi video radova, fotoinstalacija i slika, te predstavlja svojevrsnu retrospektivu umjetničkih praksi kojima se bavi Nikolo Masini.

"Izložba kombinuje seriju radova artikulisanih na putu gdje se teritorije, statusi i sjećanja manifestuju kroz eksperimentisanje u stvaranju novih svjetova. Masinijev rad postavlja pitanja koja se tiču individualnih i kolektivnih odgovora na složene realnosti koje nameću različiti oblici geografske pripadnosti", saopštili su iz MSU RS.

Naveli su da kao umjetnik, filmski stvaralac i istraživač, Nikolo Masini može da se postavi na raskrsnicu između istraživanja, stvaranja, poezije i antropologije.

"Kroz svoj rad nastoji da pruži jedan novi način posmatranja stalnih procesa migracije, pojma kolonizacije, te pitanja ekonomskih i političkih narativa koji određuju donekle nesigurne uslove rada i stvaranje 'nove' istorije", zaključili su iz MSU RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije