Vizuelna umjetnost

Izložba "Paralele" od večeras u MSU RS

Izložba "Paralele" od večeras u MSU RS
Foto: N.N. | Izložba "Paralele" od večeras u MSU RS

BANJALUKA - Paralelna sagledavanja razvojnog puta opusa dva banjalučka vizuelna umjetnika Slobodana Vidovića i Radoslava Tadića, cilj su izložbe "Paralele", koju je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) postavila kustoskinja Žana Vukičević, a koja će biti otvorena večeras u 20 časova.

"Izložba je koncipirana kao sinteza dva različita umjetnička izraza autora koji paralelno djeluju na savremenoj sceni Republike Srpske tokom posljednje decenije i donosi jedan od mogućih uvida u pozicije savremene slikarske prakse na ovom prostoru", glasi najava izložbe, na kojoj su radovi Vidovića i Tadića izdvojeni kao primjeri višegodišnjeg dosljednog formulisanja slikarskog jezika, realizovanog kroz intenzivno prisustvo i veoma aktivnu izlagačku aktivnost na domaćoj i regionalnoj umjetničkoj sceni.

Vukičevićeva je uočila da težnja ka konstituisanju osobenog, pretežno apstraktnog umjetničkog izraza čini osnovu na kojoj se mogu zasnivati analize različitih i nerijetko kontrastnih stvaralačkih pozicija ova dva umjetnika.

"S jedne strane senzibilnost, imaginacija, te umjetnikova psihička i emocionalna svojstva primarni su faktori stvaralačkog procesa, dok je to u drugom slučaju težnja ka analitičkom preispitivanju prirode slikarstva i njegovih konstitutivnih formalno jezičkih elemenata", kostatovala je Vukičevićeva, tvrdeći da je izložba nastala iz potrebe da se ukaže na kontinuirano trajanje individualnih slikarskih poetika na savremenoj umjetničkoj sceni Republike Srpske tokom posljednjih deset godina, a kroz detektovanje i definisanje njihovih ključnih pozicija u odnosu na aktuelne teorijsko kritičke postulate.

Oba autora predstavljena su novim serijama radova, od kojih većina dosad nije izlagana.

Slobodan Vidović pripada prvoj generaciji diplomaca banjalučke Akademije umjetnosti, koja je svojom pojavom sredinom prošle decenije označila novi, intenzivan zamah umjetničke produkcije u Republici Srpskoj i začetke savremene umjetničke scene na ovom prostoru.

Radoslav Tadić pojavio se na istoj umjetničkoj sceni 2007. godine i u narednim godinama izgradio raznovrstan slikarski opus, a paralelno i pedagošku karijeru na Akademiji umjetnosti u Banjuci. Ovom izložbom obuhvaćeni su njegovi recentni radovi, realizovani u okviru doktorskih umjetničkih studija na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije