Vizuelna umjetnost

Izložba "Preko pepela" otvorena u Gračanici

Izložba "Preko pepela" otvorena u Gračanici
Foto: Srna | Izložba "Preko pepela" otvorena u Gračanici

Izložba radova, slika i skulptura akademika Predraga Dragovića "Preko pepela" otvorena je večeras u Galerija umetnosti Priština sa sjedištem u Domu kulture u Gračanici.

Ciklus "Preko pepela", koji čini više od 150 slika i više skulptura sa kosovsko-metohijskim motivima, nastajao je 30 godina, a smješten je u istorijsko-umjetnički kontekst sa naglašenim motivima hramova, epskom i teološkom duhovnošću iz Svetosavsko-Nemanjičkog i Njegoševog perioda i tradicije.

Dragović je rekao Srni da je izloženo pedesetak slika i šest skuplptura koje su nastajale, crtane i precrtavane da bi doživjele spremnost da budu dio izložbe u Galerije Priština, za koju je istakao da je jedna od nekoliko veličanstvenih galerija u Srbiji.

"Crvena boja koja se izdiže iz pepela koja prevladava slikama odraz je našeg istorijskog stradanja, počev od Kosova, turskog perioda, islamizacije, preko Jasenovaca, pećina i jama, psećih grobalja u Kolašinu, u koje su bacani naši preci i u kojima su pretvarani u pepeo, do novog perioda u kojem su uz progone Srbi protjerivani sa svojih ognjšta, a crkve i naše bogomolje zajedno s grobljima uništavane", naveo je Dragović.

On je dodao da su motivi njegovog tridesetogodišnjeg umjetničkog stvaralaštva zasnovani na "mitovima i motivima iz slavne prošlosti".

Dragović smatra da bi pepeo trebalo da bude uz dvoglavog, ili kako kaže, troglavog orla, dio simbola Srbije kao najvažniji dio srpske priče.

"Pepeo bi mogao u našoj heraldici da bude pravi simbol našeg bivstvovanja i postojanja i svjedok te srpske nesreće koja se stalno događa i iz kojeg se srpstvo uvijek uzdizalo", istakao je Dragović.

On je naveo da je ciklus isključivo posvećen Kosovu jer su u njegovoj glavi Gračanica, Prizren, Patrijaršija mjesta iz kojih je morala da krene izložba, ali su pandemija virusa korona "i još mnogo čega" doprinijeli da bude tek večeras otvorena u Gračanici.

Otvaranju izložbe "Preko pepela" uz dvadesetak mještana Gračanice prisustvovali su i predstavnici slovenačkog kontingenta u sastavu KFOR-a.

Izložba se realizuje u okviru proslave jubileja sedam vjekova postojanja manastira Gračanica i 700 godina od upokojenja Svetog kralja Milutina.

Pokrovitelji izložbe su Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i opština Gračanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije