Vizuelna umjetnost

"Rekonstrukcija" u MSU RS: Lokalna scena vrlo živa i nudi šarolikost

"Rekonstrukcija" u MSU RS: Lokalna scena vrlo živa i nudi šarolikost
Foto: V. Tripić | "Rekonstrukcija" u MSU RS: Lokalna scena vrlo živa i nudi šarolikost

BANJALUKA - Izložba "Rekonstrukcija", četiri pogleda na savremenu umjetničku scenu Republike Srpske, svečano je otvorena danas u podnevnim časovima ispred zdanja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), a posjetioci su nakon otvaranja imali priliku da pogledaju i djela 22 savremena umjetnika koja će biti izložena naredna tri mjeseca u izložbenom prostoru muzeja.

Izložbu je otvorila Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, istakavši da je poseban značaj postavke taj što je pružila priliku mladim umjetnicima da pokažu šta znaju u domenu savremene umjetnosti.

"Ovo je pokazatelj da i u specifičnim okolnostima kakva je pandemija virusa korona možemo da iznjedrimo ono najbolje, a posebno iz mladih ljudi koji daju svoju specifičnost u stvaranju umjetničkih djela", naglasila je Trivićeva.

Sarita Vujković, direktorica MSU RS, ističe da institucija koju vodi ovom izložbom želi da kaže koliko je naša scena živa, da je aktuelna te da ima veliki potencijal.

"Mene jako raduje činjenica da su se svi kustosi muzeja ažurno uključili u pripremu ove izložbe osmislivši projekat koji zapravo obuhvata razne tokove savremene umjetničke scene na našim prostorima. Ja im jako zahvaljujem. U pitanju su četiri teme koje su oni razvili prateći svoj lični senzibilitet", navela je Vujkovićeva. Ispred kustosa koji su radili na ovoj izložbi, publici se obratio Mladen Banjac približivši cjeline, odnosno teme postavke.

"'Progres', koji je moja tema, bavi se stvaralaštvom najmlađe generacije slikara, gdje ćete moći da vidite kako naši najmlađi umjetnici u tom najklasičnijem mediju stvaraju i šta je to što oni imaju da kažu. Tu je, naravno, i 'Revolt' autorke Maše Čavić, koja je pokazala kako se jedan bunt prenosi na sve umjetničke medije i zaista umjetnici su najrazličitijim sredstvima stvarli ta djela. Tu je i treća faza 'Migracije' Žane Vukičević, koja se bavi jako aktuelnom temom migranata, migracija uopšte. Na kraju, tu je tema naše kustoskinje Lane Pavlović, koja se bavi autorefleksijom, odnosno onim intimnim porivima umjetnika koji se i te kako ogledaju u ovoj kompozitnoj izložbi", kazao je Banjac, ističući da šarolikost koju ova izložba nudi čini da istu možemo posmatrati, kako kroz četiri, tako i kroz jednu zajedničku cjelinu. U prvoj fazi izložbe izložena su djela Aleksandre Kuzmanović, Aleksandra Bajunovića, Aleksandra Miloševića, Dragane Grašar i Glorije Tubak. Njihovi radovi objedinjeni su temom progresa. Slijedi "Revolt", odnosno djela Milene Ivić, Diane Todić, Dragane Vidljinović, Nikole Kekerovića, Ninoslava Kovačevića i Renata Rakića, dok su u fazi "Migracije" objedinjena djela Radenka Milaka, Mladena Miljanovića, Igora Bošnjaka, Nine Komel i Mladena Bundala. U posljednjoj fazi izložbe "Autorefleksije" publika ima priliku da pogleda radove Nade Arnaut, Viktorije Bande, Vojislava Ritana, Miodraga Manojlovića, Nenada Maleševića i Vesne Majstorović.

"Lokalna scena skoncentrisana je u Banjaluci, ali svakako i širom Republike Srpske postoji čitav niz stvaralaca koji se bave savremenim jezikom u umjetnosti. To je nešto što je vrlo živo, u razvoju, intenzivno i šaroliko. Prije svega na ovoj izložbi možete da primijetite čitav niz novih imena, novih umjetnika koji ili su tek završili akademiju ili su upisali postdiplomske studije, a iza sebe imaju vrlo ozbiljne radove, koji mogu da stoje rame uz rame s djelima internecionalno afirmisanih autora, koji su se predstavili na Venecijanskom bijenalu", istakla je Žana Vukičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije