Vizuelna umjetnost

Izložba "Riba" Katarine Aćimović u banjalučkoj galeriji "Vagon"

Izložba "Riba" Katarine Aćimović u banjalučkoj galeriji "Vagon"
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba "Riba" Katarine Aćimović u banjalučkoj galeriji "Vagon"

BANJALUKA - Izložba "Riba" umjetnice Katarine Aćimović biće otvorena 4. aprila u banjalučkoj galeriji "Vagon", sa početkom u 20 časova.

Kako saopštavaju iz "Vagona", Katarina Aćimović postavljajući polazište umjetničkog rada u okvir porodičnog nasljeđa, počevši od motiva ribe, koji za nju predstavlja simbol žene, svoja umjetnička istraživanja dalje artikuliše i izražava koristeći crtež, slikarstvo i instalaciju.

"Heklanje, kao glavna inspiracija, u njenom slučaju je otrgnut iz tradicionalnog okvira, i ona ga predstavlja u novom svjetlu, obogaćeno njenim senzibilitetom i umjetničkom vizijom. Koristeći različite likovne izraze, Katarina se poigrava sa mogućnostima koje nam takav vid umjetničkog nasljeđa pruža, ispitujući njegove mogućnosti kroz različite medije, dekonstruišući i njegovo tradicionalno poimanje, istovremeno obogaćujući svoj umjetnički izraz", navode iz "Vagona".

Dodaju da je umjetnički rad Katarine Aćimović predstavljen kroz povezivanje, preplitanje i istraživanja porodičnog nasljeđa i pozicije žena u svijetu umjetnosti.

"Počevši od lične priče, od veza, kojim se bavi njena majka, Katarina gradi ovu izložbu, postavljajući pitanja o značaju nasljeđa u njenom stvaralaštvu, o tome šta vez predstavlja u savremenoj umjetnosti, ulazeći i u domen pitanja pozicije žene u umjetničkom svijetu", saopštili su iz galerije "Vagon".

Navode da putem ženskog nasljeđa, Katarina Aćimović nadograđuje svoj umjetnički izražaj premještajući umjetnost u prostor u vidu tapiserija.

"Vez, dugo vremena percipiran kao ženski zanat, prostor ženske dokolice, vremenom postaje dio umjetničkog izraza, našavši svoje mjesto i u stvaralaštvu mnogih savremenih umjetnica", zaključuju iz "Vagona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije