Vizuelna umjetnost

Izložba Roberta Paulete: "Senza titolo" u Umjetničkoj galeriji BiH

Izložba Roberta Paulete: "Senza titolo" u Umjetničkoj galeriji BiH
Foto: Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine | Izložba Roberta Paulete: "Senza titolo" u Umjetničkoj galeriji BiH

SARAJEVO - Izložba naziva "Senza Titolo" pulskog slikara Roberta Paulete biće otvorena 23. februara u 19 časova u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (BiH).

Kako je saopšteno iz Umjetničke galerije BiH, "Senza titolo" je poslijednja autorova serija koja na izvjestan način stilski i duhovno predstavlja trandescentalnu nadogradnju njegovih mnogih i raznolikih gotovo kaleidoskopskih mijena.

"Na površini ovih slika nižu se precizno strukturirane geometrijske kompozicije intenzivnog kolorističkog kontrapostiranja, odnosno blagog nijansiranja pravilno raspoređenih elemenata", pojašnjeno je dalje.

Dodaju da slike ne ostavljaju nimalo mjesta ikakvoj asocijativnosti, naraciji ili literarnosti već postaju jedinstvenim značenjskim objektima apstraktno konstruktivističke provenijencije.

"Autor ne slika samo na platnu već i na stražnjoj površini velikih (100×92 cm) drvenih kutija u kakve obično pakiramo umjetnička djela. Bojana pozadina kao i geometrijski likovi svoj život na taj način započinju ili završavaju na rubovima objekta, odnosno odstupaju od središnje en-face površine, čime umjetnik ne ostavlja mjesta ičemu što nije u sustavu slikanih kompozicija", navode organizatori.

Dodaju da objekti djeluju vizualno snažno, estetski zaokruženo, promišljeno i impozantno, podsjećajući na zaboravljeni jezik moderne koji je težio progresivnom, intelektualnom i inovativnom umjetničkom kontekstu.

Robert Pauleta je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Učestvovao je na mnogobrojnim grupnim izložbama i bijenalima, a samostalno je izlagao stotinjak puta u muzičkim galerijama i muzejima Hrvetske i inostranstva.

Umjetnik je za svoj rad više puta nagrađivan, a njegovi su radovi uvršteni u nacionalne i privatne kolekcije.

Radio je kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, a jedan je i od osnivača te škole. Pokretao je brojna udruženja, manifestacije i kulturne manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije