Vizuelna umjetnost

Izložba Save Pekovića otvorena u Banjaluci

Izložba Save Pekovića otvorena u Banjaluci
Foto: B. Brezo/Banski dvor | Izložba Save Pekovića otvorena u Banjaluci

BANJALUKA - Izložba "Ćutanje ili onemelost", akademskog slikara Save Pekovića otvorena je večeras u velikom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

Među izloženim djelima su Pekovićeve slike koje nose nazive "Odsjaj", "Pad", "Plavilo", "Prolaz", "Klopka" i "Stid".

"Zahvalan sam vam što ste došli večeras, a zahvalan sam i Banskom dvoru na ovoj divnoj prilici da izložim svoja djela u jednom fantastičnom prostoru. Obično se izložbe prave u sterilnim prostorima da bi slike izgledale što bolje, ali ovaj prostor je izvanredan", kazao je Peković.

Prema njegovim riječima, slike koje stvara posjeduju sposobnost prilagođavanja i upućuju na svoj unutrašnji doživljaj, te se tako u njih prenosi pulsiranje nereda koji raščlanjuje kompoziciju i izvrće izgrađeni poredak.

On ističe da nastajanje jedne njegove slike ima veze s postojanjem želje da nešto bude pretvoreno u sliku.

"Moje slike su moja biografija, ali su ujedno su i moja geografija", objasnio je ovaj umjetnik i redovni profesor na Akademiji umjetnosti u Trebinju.

Direktor Banskog dvora, Mladen Matović, kazao je da je ovo još jedna u nizu značajnih izložbi u produkciji ove ustanove kulture.

"Ova izložba predstavlja samo nastavak prakse Banskog dvora da u kontinuitetu radi na predstavljanju značajnih domaćih, regionalnih i internacionalnih likovnih umjetnika, što Savo Peković nesumnjivo jeste", naveo je Matović, koji je zvanično otvorio ovu izložbu, koja će posjetiocima biti dostupna u narednih mjesec dana, prenosi Glas Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije