Vizuelna umjetnost

Izložba Selme Selma: Svi izloženi objekti nađeni na smeću

Izložba Selme Selma: Svi izloženi objekti nađeni na smeću
Foto: Screenshot | Izložba Selme Selma: Svi izloženi objekti nađeni na smeću

SARAJEVO - Izložba djela Selme Selman otvorena je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ova cijenjena umjetnica pronalazi svrhu naizgled nebitnim stvarima i bori se za bolji društveni položaj romske djece.

Selmanova je rođena u Bihaću, a odrasla je u romskom naselju. Kroz svoje radove prikazuje stanje u kojem Romi u Bosni i Hercegovini žive.

"Svaka umjetnost koja potječe iz ličnog iskustva je politička. Teme kojima se bavim su nastale iz haosa sredine iz koje dolazim. Zato su one direktne i ljudi zaista mogu da ih osjećaju", navela je ona, prenosi klix.ba.

Prisutne je kratkim pojašnjenjem uvela u svoju izložbu.

"Ono što vidimo su radovi na kojima sam radila u posljednje dvije godine. Željela sam predočiti vlastitu viziju svijeta kroz objekte koji su na neki način bili odbijeni i nisu imali bilo kakav značaj. Kroz transformaciju nečega što nema vrijednost ono zapravo postaje vrijedno. Sve što je bilo odbačeno dobija suštinu u ovakvoj galeriji. Svi objekti koje vidite na izložbi su nađeni na smeću, ali imaju svoju funkciju. Oni predstavljaju egzistenciju mojim roditeljima, ali u ovom kontekstu predstavljaju moju egzistenciju kao umjetnice", rekla je Selmanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije