Vizuelna umjetnost

Izložba "Slike, 2020-23" Milice Vukojević u Banskom dvoru

Izložba "Slike, 2020-23" Milice Vukojević u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba "Slike, 2020-23" Milice Vukojević u Banskom dvoru

BANJALUKA - U Malom izložbenom salonu Banskog dvora sutra, u 19 časova, biće otvorena izložba "Slike, 2020-23" akademske slikarke Milice Vukojević iz Prijedora.

"Izložba predstavlja seriju slika nastalih u protekle tri godine. Kroz svoje apstraktne radove, istražujem temu ljepote i ljubavi u današnjoj umjetnosti. U fokusu je vraćanje osjetljivosti i senzibilnosti prema unutrašnjoj ravnoteži i doživljaju stvarnosti, koje često nedostaju u savremenom kontekstu umjetnosti", kazala je Milica Vukojević o izložbi.

Ona dodaje da koristi pastuozni namaz i pijesak kako bi stvorila slojevite teksture.

"Radovi povezuju unutrašnje svjetlo s dušom i istražuju beskonačnu ljubav koja prožima naše postojanje. Izražava se odnos između pojedinca i makro i mikro kosmosa, te slojevitost ljubavi koju svako nosi u sebi. Kroz svoje slike, podstičem posmatrače na razmišljanje o odnosu prema ljepoti, ljubavi prema svijetu i sebi, te načinu na koji gradimo stvarnost i komuniciramo s okolinom. Ova izložba takođe naglašava važnost prihvatanja, sklada, oduševljenja, skromnosti i zahvalnosti u potrazi za ljepotom", ističe Vukojevićeva, dodajući da nastoji izbrisati granice između sebe i svojih projekcija te između sebe i prirode.

Kroz svoje radove, navodi dalje, ispituje odnos civilizovanog čovjeka prema vlastitoj prirodi i ispituje uobičajene načine gradnje stvarnosti.

"Slike imaju tendenciju da prihvate prirodne procese oslobađanja i taloženja materije, bez suvišnog uplitanja profesionalnih alata i dirigovanja materijalima. Radovi stvaraju prostor za emocionalne eksplozije, erozije ličnosti, duhovno proširenje i pojačana osjetila pri spoznaji stvarnosti. Kroz dinamične kompozicije, izražavam svoje životne faze i apstrahujem ih, pretvarajući ih u likovne elemente i znakove koji prevode 'stvarnost' u likovno iskustvo", zaključila je umjetnica.

Milica Vukojević rođena je u Prijedoru, 7. jula 1994. godine. Diplomirala je na osnovnim studijama na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci na Odsjeku slikarstvo, u klasi profesora mr Danka Brkića. Izlagala je u državi i regionu, član je ULUP-a, učesnica mnogobrojnih likovnih kolonija i radionica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije