Vizuelna umjetnost

Izložba Slobodana Vidovića od srijede u Banskom dvoru

Izložba Slobodana Vidovića od srijede u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba Slobodana Vidovića od srijede u Banskom dvoru

BANJALUKA - Izložba "Vertical Painting & High Definition", akademskog slikara Slobodana Vidovića, biće otvorena u Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića u Kulturnom centru Banski dvor u srijedu u 12 časova.

Tekst o izložbi potpisuje kustos Nikola Šuica, koji kaže da vertikalna pružanja stvaranog djela u slučaju Slobodana Vidovića nude posebno svjedočanstvo.

"Slikarski jezik oslobađanja je odavno taj lestvični, uspenski, skoro oltarski orijentir preneo u sabijeno vreme modernističkih zamisli. Umetnička slika danas, nastala manuelno ili pod pouzdanim režimima digitalne sigurnosti tek je pritoka u tesnacima naslojenih iskustava. I za sudbinu i umeće slikarstva nadgrađuje se refleksivnim suočenjima. Apokaliptičnost strujeće treće decenije 21. veka donosi zbunjenu svedenost: odlike stvarane kulture prenose nesigurnosti jednako pojedinačne i kolektivne sudbine", ističe Šuica.

Slikarski prenos vidljivih stvari, kaže Šuica u nastavku, odavno se račva kao spontanost nanošenja slojeva i šrafiranja.

"Motiv ili senzacija, neretko i slutnja, dati su u teksturi ili obojenim pružanjima, gde se opčinjenost pojavama, ta nova vizija tematizuje kao infuzija boje u potezima, u tlocrtima kao i graditeljskim sugestijama. Dela 'Vertical Painting & High Definition', nastajala pre ciklusa eksterijera pod prašinom i rastinjem zagasitih pustoši, krunjenja, cementa i korozije šasija i gvožđa van funkcije i svrhe. Mašinske stanice potrošenosti i slutnje imaju tragove dvobojne prevlasti, gde uplivi sive ili sivila, kao i žute boje otvaraju dramatična račvanja potencijalne mašinske opasnosti", navodi Šuica. On kaže da je jarko prisustvo žutila navigacijski prodor kontrasta velikim zatamnjenim i sivim površinama.

"Žuta je i kontrast za malenu sliku zacrnjenog rama, gde postaje vertikala širokog poteza, graničnik objave i znakovnog traga. HD odrednica ili 'visoka određenost' vidljivosti je poput tehnološke aplikacije na platnu poteznog slikarskog prelaska šifriranih, nepoznatih, kao i zaboravljenih činjenica. Slike uzbudljivog pružanja površina i formata ispunjavaju memento mori signalnih tokova i pasaža kao osećajnih prikaza sveta neprikrivene istine", zaključuje Šuica.

Sam Vidović kaže da je izložba "Vertical Painting & High Definition" nastala još 2014. godine, ali ne u ovom obliku.

"Imao sam dvije serije izložbi koje su bile u Beogradu, Sarajevu i Banjaluci. U našem gradu su izlagane samo u jednoj privatnoj maloj galeriji i to samo tri komada, poodavno, ali nijedna od ovih predstavljenih sad u Banskom dvoru u Salonu Tise Milosavljevića. Ova izložba u ovoj varijanti, ovako proširena za nove, ali i stare i reciklirane radove je prvi put u Banjaluci pred publikom. Na ovu varijantu sam se odlučio u posljednji momenat jer poslije Beograda i dužeg vremena, gotovo cijela izložba otišla je od mene u ruke kolekcionara, te je ovo bila šansa da sagledamo njenu najnoviju verziju", ističe Vidović.

Slobodan Vidović rođen je 22. februara 1974. godine u Bosanskoj Gradišci. Osnovnu i srednju školu završio je u Banjaluci. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci 2002. godine.

Dobitnik je Aprilske nagrade grada Banjaluka mladima 2005. godine i Prve nagrade studenata BiH u Sarajevu 2000. godine. Dobitnik je nagrade "Kapetan Miša Anastasijević" za Republiku Srpsku 2021. godine. Učesnik je više izložbi i rezidencijalnih projekata u zemlji i inostranstvu. Završio je postdiplomske studije na Akademiji umjetnosti Banjaluka 2014. godine. Zaposlen je u Kulturnom centru Banski dvor kao urednik za likovni program.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije