Vizuelna umjetnost

Izložba Sofije Ječine u Banjaluci: Balkan iz perspektive ruske slikarke

Izložba Sofije Ječine u Banjaluci: Balkan iz perspektive ruske slikarke
Foto: Instagram/Sofija Ječina | Izložba Sofije Ječine u Banjaluci: Balkan iz perspektive ruske slikarke

Izložba "Unutrašnji pejzaži" akademske slikarke Sofije Ječine iz Rusije biće otvorena u petak, 4. februara, tekuće godine u 19 časova u velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Pored Banskog dvora, postavku organizuje "Galerija '73" iz Beograda u okviru regionalne kulturne saradnje uz podršku Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Otvaranje izložbe biće propraćeno premijerom dokumentarnog filma o Sofijinom životu "U potrazi za mestom" poznatog srpskog reditelja Miroslava Bate Petrovića i promocijom knjige Sofije Ječine "Beograd u plavom".

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, izložbu "Unutrašnji pejzaži" čine 32 slike izrađene u tehnici ulje na platnu. Skoro sve slike nastale su u 2021. godini i prikazuju pojedine dijelove Srbije i Republike Srpske.

Prema riječima umjetnice, izložba u Banjaluci joj je veoma važna i unaprijed se raduje publici, s kojom ima lijepu saradnju putem društvenih mreža.

"'Unutrašnji pejzaži' govore o meni, o tome što sam doživjela dok sam boravila na Balkanu. Sve ove slike su nastale tokom 2021. godine, a tu možete da vidite predjele Srbije, Republike Srpske i različite balkanske pejzaže. Većinu vremena pokušavam da izrazim svoje stanje i to što osjećam dok sam tu", kaže Sofija Ječina.

Mirela Pudar, direktorica "Galerije '73" iz Beograda, kaže da ova izložba dokazuje da umjetnost ne poznaje granice i cilj je da stvaralaštvo Sofije Ječine predstave Balkanu.

"Umetnost Sofije Ječine povezuje obale od dalekog istoka Rusije, odakle nam Sofija dolazi, preko Beograda, Istre pa sve do Hercegovine. Ona je umetnik koji u sebi nosi ogroman potencijal, o njoj se prave filmovi. Ječina je istorijsko prijateljstvo i bliskost ruskog i srpskog naroda sa puno emocija prenela na motive svojih slika", kazala je Pudareva.

Sofija Ječina je rođena 1990. godine u naselju Gorjačie Ključi na Igurupu, najve

ćem Kurilskom ostrvu, SSSR. Godine 2010. Sofija je postala član omladinskog udruženja Saveza umjetnika Rusije. Njena prva samostalna izložba održana je 2010. godine u Kursku, Rusija. Godine 2012. Sofija je postala član Udruženja umjetnika Rusije, a takođe i član i Međunarodne asocijacije umjetnika UNESCO-a. Te iste godine je završila studije na Kurskom državnom univerzitetu sa zvanjem magistra umjetnosti. Imala je više samostalnih i kolektivnih izložbi, te je aktivno učestvovala u raznim likovnim kolonijama u Rusiji, na Balkanu i u zapadnoj Evropi. Od 2017. godine živi i radi u Beogradu, gdje pronalazi inspiraciju za svoje stvaralaštvo.

Izložba "Unutrašnji pejzaži" u Banskom dvoru biće otvorena do 2. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije