Vizuelna umjetnost

Izložba "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi" otvorena u NUB RS

Izložba "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi" otvorena u NUB RS
Foto: Srna | Izložba "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi" otvorena u Banjaluci

Izložba "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi" otvorena je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS).

Postavku čini 15 plakata posvećenih Dostojevskom i 15 plakata o Tolstoju, a istu je svečano otvorila Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, ocijenivši da srpski i ruski narod imaju zajedničku kulturu i određena kulturna obilježja.

Izložba otkriva malo poznate, direktne veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, njihova zalaganja za srpska pitanja, a Trivićeva je istakla da su srpski i ruski narod usmjereni jedan na drugi te da će dah ruske književnosti osjetiti i posjetioci izložbe u Banjaluci.

Priređivači izložbe, istakla je ona, koristili su građu u nekoliko pravaca, od pozorišne, preko arhivske, do književne.

Nataša Bulatović, autorka izložbe, kaže da je ideja iste da se prikaže kako su Srbi sa prostora bivše Jugoslavije doživljavali ovu dvojicu pisaca kroz kritiku, prevodilačke radove, izdavaštvo, filmove i dramsku umjetnost.

Bulatovićeva, koja je bibliotekar u Biblioteci grada Beograda, napomenula je da su 2011. godine uradili ovu izložbu za "Dane srpske kulture" u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Ljilja Petrović Zečić, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske ovim povodom kazala je da je mnogo dodirnih tačaka između Tolstoja i Dostojevskog, ali i njih dvojice sa srpskom kulturom.

Petrović Zečićeva se nada da će Banjalučani u što većem broju pogledati ovu izložbu, koja će biti otvorena narednih 30 dana.

Postavku je priredila Biblioteka grada Beograda, a povod je bila 200. godišnjica od rođenja F.M. Dostojevskog.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske (NUB RS), kako su saopštili iz ove institucije, izložbom "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi" pridružuje se mreži institucija kulture širom svijeta koje će odati počast liku i djelu velikana ruske književnosti F.M. Dostojevskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije