Vizuelna umjetnost

Izložba "Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića" u Sarajevu

Izložba "Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića" u Sarajevu
Foto: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine | Izložba "Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića" u Sarajevu

SARAJEVO - Izložba "Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića" autorke Amine Abdičević biće otvorena večeras u 18 časova u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Kako saopštavaju iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, ova izložba je nastala u saradnji sa Kamernim teatrom 55.

"Jurislav Korenić je u Zagrebu završio Filozofski fakultet i Kazališnu akademiju, odsjek za režiju. Profesionalnu karijeru muzičara započinje 1933. godine, a od 1940. do 1942. godine djeluje kao sufler i korepetitor u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu", navode iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Dodaju da je u periodu od 1942. do 1945. godine angažiran je kao kontrabasista Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, a potom ponovno u HNK kao asistent režije, korepetitor i sufler.

"Iz Zagreba Korenić odlazi u Rijeku gdje u Narodnom kazalištu 'Ivan Zajc' obavlja dužnost sekretara, korepetitora i reditelja u Operi, kao i direktora Opernog ansambla. Na poziv prijatelja Borisa Papandopula, Jurislav Korenić 1952. godine dolazi u Sarajevo i postaje reditelj Opere Narodnog pozorišta", saopšteno je dalje.

Navode da je 1955. godine bio jedan od glavnih inicijatora i osnivača Malog pozorišta, današnjeg Kamernog teatra 55.

"Sa saradnicima i kolegama 1960. godine osniva Festivalih malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije, današnji Internacionalni teatarski festival MESS. Aktivno učestvuje u osnivanju Dramskog studija, koji će uskoro prerasti u svojevrsnu pozorišnu akademiju. Opsjednut idejama i planovima sa glumcem Reihanom Demirdžićem u Svrzinoj kući u Sarajevu pokreće 'Karađoz' pozorište i kao direktor Lutkarskog pozorišta zalaže se za novu zgradu", govore organizatori.

Dodaju da istovremeno režira i piše komade "Maćeha" i "Fistikovi šejtanluci" za sarajevsku televiziju, realizira televizijsku seriju "Karađoz" u saradnji sa Reihanom Demirdžićem, sprema se da režira svoj prvi film.

"Jurislav Korenić je ustanovio i angažirani politički teatar 'Pobuna na Kejnu', 'Mladost pred sudom', 'Dantonova smrt', prvi ostvario kabaretsko-satirični program 'Pokradeno', 'Tako vam je bilo nekoć', kao i prve mjuzikle i Brechtova djela, te izvršio modernizaciju operske režije na sarajevskoj sceni", saopštavaju iz Muzeja.

Ogromna stvaralačka i organizatorska aktivnost donijela mu je mnoga priznanja; Nagradu grada Zagreba, Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, dva Zlatna vijenca na Festivalu malih scena Jugoslavije, dvije nagrade na TV festivalu na Bledu te nekoliko nagrada udruženja dramskih umjetnika BiH.

"Reditelj je jedne od najigranijih predstava u historiji bosanskoheregovačkog pozorišta 'Ljubav'. Ovoga velikog entuzijastu svog poziva i pozorišne umjetnosti, smrt je zatekla na dužnosti dramaturga Narodnog pozorišta u Sarajevu 1974. godine", zaklučuju iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije