Vizuelna umjetnost

Izložba "Vibrantna tišina prostora": Slikarski povratak u svijet predmetnosti

Izložba "Vibrantna tišina prostora": Slikarski povratak u svijet predmetnosti
Foto: N.N. | Izložba "Vibrantna tišina prostora": Slikarski povratak u svijet predmetnosti

MOSTAR - Izložba "Vibrantna tišina prostora" akademskog slikara Duška Bojanića iz Banjaluke trebalo bi da bude otvorena u petak u 19 časova u Muzeju manastira Žitomislić u blizini Mostara, najavili su organizatori.

Kako je navedeno u opisu izložbe, u radovima koji će biti prikazani Bojanić se ponovo vraća u svijet predmetnosti, s tim što sada naslikan predmet poslije burne avanture s apstrakcijom više nije mogao da bude onaj isti - klasično slikani predmet. Biće izloženi radovi, kaže se dalje u opisu, na platnu i papiru, a tematika je mrtva priroda, pejzaži, enterijeri i apstrahovani motivi.

"Trenutno je mrtva priroda nešto što je u središtu njegove pažnje i svi ovi motivi su naposlijetku podređeni analiziranju prostora koji kontinuirano istražuje i razvija. Povod za izlaganje van Banjaluke bio je da se radovi prezentuju javnosti i široj regiji, da se otvore potencijalne mogućnosti za nove likovne projekte i da se stečeno likovno znanje javnim nastupom artikuliše i poveže s posmatračima u ovom dijelu Mostara i Hercegovine", navedeno je u opisu izložbe.

Duško Bojanić rođen je 1985. godine u Banjaluci, gdje je i Akademiju likovnih umjetnosti završio 2016. godine u klasi profesorice Jelene Karišik. Na postdiplomskim studijama počeo se baviti istraživanjem apstrahovanog avangardnog slikarstva, koje je zaokružio ciklusom "Buđenje" i izložio javnosti 2017. godine.

"Svojim stvaralaštvom ne šaljem nikakve poruke, ne kritikujem društvo, okruženje, uslove koegzistiranja ili bilo šta što bi neko mogao protumačiti kao manipulisanje s umjetnošću. Znate, ono što je za mene esencijalno jeste likovnost samog djela, kada posmatrač uspostavi komunikaciju s radom, kad zastane ispred rada i ostvari konekciju", izjavio je Bojanić tada za "Nezavisne".

On se stilski trenutno najviše oslanja na kubistički pravac i jugoslovensko moderno slikarstvo između dva svjetska rata.

Izložbu "Vibrantna tišina prostora" otvoriće Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora, i Mario Kordić, gradonačelnik Mostara. Prisutnima će se ispred Muzeja manastira Žitomislić obratiti Irina Kolak Mandić.

Muzej Žitomislić se nalazi u kompleksu istoimenog manastira koji je nacionalni spomenik kulture Bosne i Hercegovine. Manastirski muzej obnovljen je prije dvije godine i u sebi sadrži artefakte iz perioda od 14. do 19. vijeka. Muzej djeluje kao fondacija koja u svom radu objedinjuje vjerski, ali i kulturni dijalog, te je ova izložba jedan od primjera upravo takvog spoja.

Takođe, bitno je naglasiti da je ovo prva u nizu izložbi u organizaciji ove ustanove. Izložba će za posjetioce biti otvorena do 26. avgusta tekuće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije