Vizuelna umjetnost

Izložba "Zlatne niti" u Trebinju: Ćirilica u vezu i zlatovezu

Izložba "Zlatne niti" u Trebinju: Ćirilica u vezu i zlatovezu
Foto: N.N. | Izložba "Zlatne niti" u Trebinju: Ćirilica u vezu i zlatovezu

U galeriji trebinjskog Kulturnog centra je proteklog vikenda otvorena izložba "Zlatne niti ćirilice" na kojoj su članice beogradskog udruženja "Beo etno vizija" predstavile 35 svojih vezova, nadahnutih ćiriličnim slovima iz rukopisnih knjiga srpskog srednjeg vijeka.

Izložbu koju je u Trebinju organizovalo Srpsko udruženje "Ćirilica", povodom Dana slovenske pismenosti i krsne slave udruženja – svetih Ćirila i Metodija, otvorila je Vera Avlijaš, iz udruženja "Beo etno vizija", napomenuvši da se udruženje sedam godina bavi ovom djelatnošću.

"Mi se još od 2012. godine bavimo ovom retkom i zaboravljenom veštinom veza i zlatoveza, za šta inspiracije nalazimo u srpskim manastirima, rukopisnim knjigama i samoj lepoti ćirilice", podsjetila je Avlijaševa.

Ona je objasnila da su slova na vezovima iz Miroslavljevog jevanđelja, Radoslavovog jevanđelja, Velikog dečanskog molitvenika i drugih kaligrafskih knjiga, koje su "veziljama" otvorile potpuno novi likovni svijet ćirilice.

Izložbu su već imali priliku vidjeti u nekoliko evropskih zemalja i sa svakog predstavljanja, kako kaže, imaju veoma pozitivna iskustva, što im daje novu motivaciju da nastave rad, pa će njihov ljedeći motiv biti Savinski bukvar, čije je reprint izdanje uradilo upravo Udruženje "Ćirilica" iz Trebinja.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, pohvalivši i izložene radove i Udruženje "Ćirilica" koje njeguje i ukazuje na važnost srpskog pisma.

"Grad Trebinje je svake godine bio podrška udruženju u obilježavanju ovog dana, na koji način smo pokazali stav prema ciljevima za koje se zalaže udruženje, a to je očuvanje ćirilice kao pisma koje je više od hiljadu godina u našoj tradiciji i ukazivanje na zajedničko nasljeđe svih slovenskih naroda", kazao je Ćurić.

On je podsjetio i na činjenicu da je u Trebinju i okolini sačuvano nekoliko nastarijih ćirilskih spomenika Bosne i Hercegovine, među kojim je i ploča župana Grda iz 12. vijeka, koja se čuva u Muzeju Hercegovine.

Izložba će u Trebinju biti postavljena desetak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije