Vizuelna umjetnost

Izložba arhiva Kosova i Metohije

Izložba arhiva Kosova i Metohije
Foto: N.N. | Izložba arhiva Kosova i Metohije

GRAČANICA - Arhiv Kosova i Metohije organizuje sutra u Domu kulture Gračanica prvu izložbu poslije 1999. godine i stradanja srpskog naroda u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije.

Postavka "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" sastoji se od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. vijeka.

"Materijal je prikupljen u Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije, a dragoceni neobjavljivani materijal dobijen je i od kolekcionara sa prostora Kosova i Metohije", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da se još jedna ustanova kulture od nacionalnog značaja, Arhiv Kosova i Metohije, vratila u svoj zavičaj nadomak Prištine nakon 22 godine izgnanstva.

"Svesni smo da, ukoliko ostanemo bez pisanih svedočanstava, biće sve teže očuvati vekovnu nit našeg naroda i njegove kulturne riznice", navedeno je u saopštenju.

Iz Arhiva podsjećaju da je manastir Gračanica nedavno proslavio 700 godina, kao i da ova bogomolja predstavlja neiscrpnu inspiraciju umjetnicima i pjesnicima.

Arhiv Kosova i Metohije je radi očuvanja istorijske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji pokrenuo niz aktivnosti koje podrazumijevaju prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe.

Krajem prošle godine Arhiv je pokrenuo svoju izdavačku djelatnost i objavio knjigu "Moje službovanje u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine".

Svečano otvaranje izložbe je u 19.00 časova u Galeriji Doma kulture Gračanica, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i grad Priština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije