Vizuelna umjetnost

Izložba crteža studenata Akademije umjetnosti u Art klubu "Prostor"

Izložba crteža studenata Akademije umjetnosti u Art klubu "Prostor"
Foto: N.N. | Izložba crteža studenata Akademije umjetnosti u Art klubu "Prostor"

BANJALUKA - Izložba crteža studenata prve i druge godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, nastalih u klasi profesorice Leonile Marić na predmetu plastična anatomija, biće otvorena u četvrtak u 19 časova u Art klubu "Prostor".

Pored Marićeve, umjetnički savjet izložbe čine i Maja Dodig, redovni profesor, te Borjana Mrđa docent, a publika će u Kordunaškoj 22 imati priliku da vidi kreacije oko 25 studenata.

Vanredni profesor Leonila Marić za "Nezavisne" kaže da studenti na predmetu plastična anatomija, podijeljenom u četiri semestra, izvode tematske vježbe.

"Na tim vježbama u prvoj godini studenti se bave isključivo analitičkim crtežom kroz studij figure po živom modelu i korištenjem skeleta. Cilj ovih vježbi je upoznavanje studenata sa građom ljudskog tijela koja utiče na spoljni izgled modela. Na drugoj godini studija studenti izučavaju stavove ljudske figure iz različitih uglova, kao i pokret. A iz ove izložbe vidljive su veoma uspješno realizovane vježbe koje, pored anatomskih podataka, izražavaju i likovnost i kreativnost pojedinaca", kazala je Marićeva, ističući značaj ovakvih kolektivnih izložbi, prije svega jer su one priznanje za uloženi trud, pa onda i vrsta podstreka za studente, a na kraju i značajna referenca u budućnosti, s obzirom na to da je riječ o djelima koja su prošla umjetnički savjet.

Maja Dodig kaže da su odlike radova studenata izražene u vidljivoj individualnosti crtačkog rukopisa, jedinstvu crteža, korelaciji analitičkog i slobodnog crtačkog mišljenja.

"Proučavanje anatomske strukture ljudskog tijela je predmet istraživanja i interesovanja mnogih umjetnika kroz vijekove i poznavanje ljudskog tijela je predstavljalo preduslov bavljenja umjetnošću", kazala je Dodigova, vodeći se mišlju da je simbolika ljudskog tijela bila i ostala nezamjenjiv motiv u istoriji slikarstva.

Pristup i materijali koji su korišteni u realizaciji crteža, prema riječima umjetničkog savjeta, omogućili su iskazivanje likovne inventivnosti i obuhvaćeno je objedinjavanje anatomske zakonitosti s kreativnim činom, što sa sigurnošću predstavlja iskorak u procesu istraživanja plastične anatomije.

"Ovakav pristup je vrlo dragocjen jer definiše uspostavljanje međusobne povezanosti između plastične anatomije i analitičkog crtanja akta", zaključak je umjetničkog savjeta izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije