Vizuelna umjetnost

Izložba djela Petra Lubarde od 18. januara u Andrićgradu

Izložba djela Petra Lubarde od 18. januara u Andrićgradu
Foto: N.N. | Izložba djela Petra Lubarde od 18. januara u Andrićgradu

Izložba “Petar Lubarda 1907-1974-2017” biće otvorena 18. januara u Galeriji „Petar Lubarda“ u Andrićevom institutu u Andrićgradu, u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Nastala prošle godine, prema konceptu mr Milane Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, i Dine Pavić, kustosa Kuće legata, izložba je dio projekta osmišljenog povodom obilježavanja 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umjetnosti 20. vijeka.

Postavka je premijerno prikazana u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici (3. avgust - 2. septembar), a zatim u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu (7. septembar - 5. novembar) i Kući legata u Beogradu (9. novembar 2017 - 6. januar 2018).

Postavku izložbe u Andrićgradu realizovale su Milica Orlović Čobanov, viši-kustosSpomen-zbirke i Dina Pavić, kustos Kuće legata.

Autori tekstova u bogato ilustrovanom pratećem katalogu su Gordana Krstić Faj, mr Milana Kvas i Dina Pavić, sa uvodnim tekstovima dr Jasne Jovanov i Filipa Brusića-Renoa.

Realizaciju projekta pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijat za kulturu grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Crne Gore u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije